Politie haalt info uit boordcomputer





 

Als eerste korps in Europa zet de politie Rotterdam-Rijnmond een vernuftig systeem in om bij ernstige verkeersongelukken de boordcomputer van auto’s uit te lezen.

Daarmee hoopt de politie informatie te krijgen over het ’gedrag’ van de wagen vlak voor en tijdens het ongeluk. Het apparaat moet duidelijkheid geven over hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden.

Zo kan met het systeem bijvoorbeeld worden vastgesteld dat de automobilist te hard heeft gereden, hard heeft geremd en wat het toerental van de wagen was tijdens het ongeval.

Het apparaat, de zogeheten Crash Data Retriever, is inmiddels ingezet bij zeker drie ernstige verkeersongelukken. De bevindingen maken onderdeel uit van het proces-verbaal en worden als bewijsmateriaal in een rechtszaak ingebracht.

Vooralsnog werkt het systeem alleen nog maar op een beperkt aantal auto’s, voornamelijk Amerikaanse wagens en merken van General Motors. De politie RotterdamRijnmond is nu druk bezig om software te ontwikkelen om de apparatuur in de toekomst bij alle merken auto’s te kunnen gebruiken.

Korpschef Aad Meijboom presenteerde de Europese primeur gisteren, waarbij hij ook de jaarcijfers bekendmaakte.

Zo blijkt het aantal overvallen in de regio Rotterdam dit jaar ten opzichte van 2007 te zijn gestegen van 317 naar 385.

De politie noteerde dit jaar wel minder vernielingen: 16.700 gevallen tegenover 17.265 een jaar eerder. Het aantal moorden komt dit jaar tot nu toe op 21, dat was vorig jaar 23.

Ook blijkt het totaalaantal aangiften met twee procent toe te nemen. Volgens Meijboom is dit te verklaren door de stijging van aangiften van diefstal uit auto’s en fietsendiefstallen.

Verder maakte het korps bekend dat er onderzoek wordt gedaan naar zogeheten 3D-gelaatsherkenning, in combinatie met beelden van cameratoezicht. Daarmee wil de politie gesignaleerde criminelen en mogelijke terroristen sneller oppakken. Momenteel is de politie op zoek naar systemen die de biometrische kenmerken goed in beeld kunnen brengen.

Dit jaar zal er een proef gaan lopen in onder meer De Kuip naar Feyenoord-hooligans om te kijken wat de foutmarges zijn van de gebruikte apparatuur.

 
 
Bron: De Telegraaf / abonnee gedeelte
 
  23-12-2008  


|

FlitsKaart