Politie houdt 'laagvliegers' in de gaten





 

DEVENTER - Het is een score die ook de verkeerspolitie nog verrast deed opkijken. Op één zondag namen motoragenten afgelopen week rond Zwolle zeventien rijbewijzen in van motorrijders en automobilisten, die 50 kilometer of méér te hard reden. Vooral het 'excessieve verkeersgedrag' van sommige motorrijders baart zorgen. Hebben ze de lente in de kop?



O, dat speelt zeker mee - zegt Hans Broeks, projectleider van het team Verkeersveiligheid bij de regiopolitie IJsselland. De gehele winter stond de motor binnen in het schuurtje - pekel is dodelijk voor de tere delen in het motorblok - en dan opeens ontbotten de bomen en struiken in het voorjaar en kunnen ze weer.



Het klinkt gevaarlijk: snelheidsoverschrijdingen van 50 kilometer en méér temidden van braaf en aarzelend zondagsverkeer. 'Dat is het ook', zegt Broeks.



TOEZICHT



Vandaar dat is besloten de komende weekeinden 'gericht toezicht te houden op excessieve dertigers', zoals dat in het vak heet: overtreders die 30 kilometer of méér te hard rijden. Afgelopen zondag werden al vijf politie-motorteams met lasergun ingezet om deze 'laagvliegers' in het vizier te krijgen.



Meestal zijn het mensen die met mooi weer een tochtje maken. Daarbij mijden zij de zogenoemde projectwegen, waar altijd toezicht is in de vorm van radarpalen of kliko's. Ze zoeken alternatieve routes en dan gaat het gas soms vol open.



Een grote gemene deler bij de overtreders is moeilijk te geven. 'Vaak zitten er van die buikschuivers met geheel leren pakken', zegt Broeks. 'Sommige groepjes motorrijders zetten elkaar ook aan tot een zeker weggedrag; dat heeft dan direct met de groepscultuur te maken', zegt Broeks. 'Maar verder zit er van alles tussen. 'Een vader van 45 en een zoon van 20 bijvoorbeeld, maar ook 65-plussers'.



De hoge score heeft de politie afgelopen weekeinde wel laten ontdekken dat er met gerichte lasercontroles heel wat te verdienen valt. 'En dat verdienen bedoel ik tweeërlei: je kunt mensen meteen laten stoppen en bekeuren, maar ook bij het indammen van gevaarlijk verkeersgedrag valt er veel te halen.'



Voorlopig zullen extra politiemensen daarom met nadruk in het weekeinde actief zijn. 'Omdat je dan een verkeersgedrag ziet dat er doordeweeks niet is.'

 
 
Bron: Bron:  Deventer Dagblad
 
  4-1-2003  


|

FlitsKaart