Politie is flitsen op gladde wegen beu





 

AMSTERDAM - De politie heeft tabak van het flitsen op ’versleten’ snelwegen waar de maximumsnelheid drastisch is teruggebracht tot soms 70 kilometer per uur. Bronnen binnen de verkeerspolitie zeggen zich misbruikt te voelen door minister Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat), die de politie had gevraagd om de omstreden flitsactie op onder meer de A16 en de A27.



Peijs deed het flitsverzoek afgelopen week, daags na een artikel in het Algemeen Dagblad. De krant had met behulp van een lasergun geconstateerd dat de maximumsnelheid op versleten asfalt massaal werd overtreden. Op verzoek van Peijs werd afgelopen weekeinde onder meer langs de A16 een flitswagen van de KLPD neergezet. Het resultaat: driekwart van de passanten ging op de bon.



Schadeclaims

Volgens verkeerspolitiemensen had de flitsactie niets te maken met het handhaven van de veiligheid, maar alles met het voorkomen van schadeclaims na eventuele ongelukken aan het adres van Rijkswaterstaat, de beheerder van de versleten weg. „Dit is angsthazenpolitiek. De politie krijgt nu alle kritiek over zich heen. Niemand zal mevrouw Peijs aankijken op deze belachelijke controles.”



Minister Peijs wil niet reageren op de kritiek. „De signalen die wij van de KLPD hebben gekregen zijn heel anders. Voor ons zijn dit dan ook geruchten waar we niet op ingaan”, aldus een woordvoerster van Peijs’ ministerie.



Behalve de politie zijn ook de geflitste automobilisten woedend, vooral omdat de snelheidsverlaging slechts één keer was aangegeven en de matrixborden boven de weg niet werkten. „Voorzover je dat ene bord met ’70’ erop al had gezien, was het gewoon levensgevaarlijk om op dat weggedeelte 70 kilometer per uur te gaan rijden”, aldus één van hen. De politietop wil officieel niet instaan voor de kritiek vanuit de verkeerspolitie. De ANWB heeft gistermiddag in een brief aan het openbaar ministerie gevraagd om de duizenden bekeuringen, die de politie afgelopen weekeinde uitdeelde aan automobilisten op de A16 en de A13, te seponeren.

 
 
Bron: De Telegraaf (login pagina)
 
  12-7-2004  


|

FlitsKaart