Politie leest Black Box na ongeluk

 

De Rotterdamse politie is het eerste korps in Europa dat na een ongeluk het ’geheugen’ van een auto heeft uitgelezen. Het is een experiment, maar zo’n ’black box’ wordt straks wel verplicht in een auto.

Het ging in dit geval om een auto die betrokken was bij een zeer zwaar verkeersongeval, waarbij op Tweede Kerstdag vier mensen om het leven kwamen. Uit het uitgelezen computergeheugen, dat de laatste vijf seconden voor de crash vastlegt, bleek dat de bestuurder 147 km/h had gereden op een plaats waar slechts 30 km/h was toegestaan, zo meldde NRC.

23 pagina’s gegevens

De auto in kwestie was een Dodge, waarin nauwkeurig wordt vastgelegd hoe hard de bestuurder rijdt of remt, de stuurhoek van de wielen en of een richtingaanwijzer is ingeschakeld.
Bovendien wordt vastgelegd hoeveel passagiers in de auto zitten en of de gordels gedragen worden en of de cruise control in ingeschakeld. Vijf seconden uitgelezen geheugen beslaan 23 pagina’s met codes en grafieken, zo meldt Automobielmanagement. Daarom volgden drie verkeersongevallenanalisten cursussen in Amerika en kregen ze de bevoegdheid de apparatuur te gebruiken.

Straks verplicht

Deze apparatuur is al sinds 2000 in gebruik bij National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) in Amerika. De speciale uitleesunits zijn nu dus ook in gebruik bij de Rotterdamse politie. Het kastje is geschikt voor alle Amerikaanse auto’s, maar ook steeds meer voor andere merken. In 2013 wordt het systeem voor alle nieuwe auto’s verplicht. De Europese Unie wil ze ook invoeren en gegevens vanaf 30 seconden voor en 15 seconden na een botsing vastleggen.

 
 
Bron: Carros
 
  17-5-2010  


|

FlitsKaart