Politie legt systeem voor innen boetes plat

 

De politie gaat het systeem voor het innen van boetes platleggen. Volgens de bonden kost de cao-actie het Rijk miljoenen euro’s.

Door deze nieuwe actie voor een betere politie-cao kan het Centraal Justitieel Incassobureau van Justitie (CJIB) bepaalde bekeuringen niet verwerken. De politie beheert de server die de processen-verbaal verwerkt en kan daardoor voorkomen dat de boetes doorgestuurd worden. Sommige boetes gaan wel rechtstreeks naar het CIJB, deze komen niet te vervallen. Volgens Gerrit van de Kamp, van politiebond ACP, gaat de actie de overheid miljoenen kosten. "Deze actie heeft de meeste financiële gevolgen van alle acties tot nu toe en duurt tenminste tot en met de Algemene Beschouwingen.’’

Vervallen boetes
Boetes die mensen al hebben ontvangen moeten wel gewoon betaald worden, vertelt Van de Kamp. "Het zal straks gaan om allerlei boetes, tot aan 200 euro, of tot en met 20 kilometer per uur te hard rijden. Voor zover we nu weten, is het zo dat als ze niet doorgestuurd worden, ze vanzelf uit het systeem verdwijnen en dus nooit betaald hoeven te worden."

Actie tegenhouden
Van de Kamp benadrukt dat de politie echt niet blij is met actievoeren. "Maar de houding en de wijze waarop het kabinet zich nu opstelt zorgt ervoor dat mensen ver willen gaan", zegt Van de Kamp. "De minister kan deze actie gewoon tegenhouden. Tot die tijd gaan we er vanuit dat mensen zich aan de regels houden en bij excessen zullen politiemensen gewoon optreden."

Geluidsfragment
Politiebond ACP: "Deze actie heeft de meeste financiële gevolgen van alle acties tot nu toe en duurt tenminste tot en met de Algemene Beschouwingen."

 
 
Bron: BNR
 
  9-4-2015  


|

FlitsKaart