Politie maakt jacht op bellende bestuurders873x

De politie gaat vanaf zaterdag extra letten op mensen die rijden met een telefoon in de hand.

Agenten zullen met onopvallende auto’s en motoren ’stevig’ gaan controleren, meldt het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) dat de voertuigen en extra middelen verstrekt.

Sinds maart 2002 is het verboden om in de auto te bellen zonder handsfree-set. Hoewel jaarlijks zo’n 120 duizend mensen voor het vergrijp op de bon worden geslingerd wordt het verbod volgens justitie nog onvoldoende nageleefd.

Om die reden hebben het BVOM en de Raad van Hoofdcommissarissen tot de strengere controles besloten.

Ongelukken

Het verbod is ingesteld omdat rijden met de telefoon in de hand de rijvaardigheid verminderd en de bestuurder afleidt, meldt het OM. Ieder jaar gebeuren ongeveer zeshonderd ongelukken met gewonden door rijdend bellen.

Justitie benadrukt dat ook handsfree bellen gevaarlijk is, maar dat is niet verboden. Dat geldt ook voor bellen op de fiets.

Boete

Het verbod geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor brommers en mensen in een brommobiel. Automobilisten krijgen een boete van 130 euro voor rijden met een telefoon in de hand. Brommerrijders moeten negentig euro betalen als ze betrapt worden.

Bron:  Nu.nl

Melder: BommelDing

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram