Politie mag databanken in hele EU raadplegen612x

DRESDEN (ANP) - De politiediensten van alle EU-landen kunnen elkaars databanken met DNA en vingerafdrukken raadplegen. De agenten kunnen eveneens de kentekenregisters van andere EU-landen inzien.

Ministers van Justitie van de 27 EU-landen steunen dit idee, zo bleek maandag tijdens een vergadering.
De uitbreiding moet politieonderzoeken vergemakkelijken. Momenteel zijn de gegevensbanken niet direct toegankelijk voor buitenlandse politiediensten. Nederland had hiervoor al een verdrag gesloten met zes landen, maar dat ligt nog ter goedkeuring bij het parlement.

Dat agenten bij een DNA- of biometrisch spoor nu in de hele EU kunnen zoeken, is volgens minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) een flinke stap voorwaarts.
Duitsland en Oostenrijk hebben inmiddels goede resultaten geboekt sinds hun uitwisseling. De Duitse minister Wolfgang Schäuble (Binnenlandse Zaken), die de EU-vergadering in Dresden voorzit, pleitte zondagavond al voor uitbreiding van de werkwijze naar de hele Europese Unie. De meeste van zijn collega's waren snel gewonnen voor het idee.

Het is de bedoeling dat al in februari een formeel voorstel voor de EU-landen op tafel komt. Invoering kan dan snel gaan, zo is de verwachting.

Bron:  Brabants Dagblad

Melder: BX gek

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram