Politie mag snelheid meten zonder apparaatx

LEEUWARDEN - Politieagenten hebben geen flitspalen, radarapparatuur of laserpistolen nodig om snelheidsovertreders te betrappen. Tellen en de afgelegde afstand meten is genoeg, zo bleek gistermiddag in de Leeuwarder rechtbank. Politierechter Geert Bracht veroordeelde een 34-jarige automobilist uit Damwoude.

De man reed op 18 oktober 2001 op de snelweg A31 bij Dronrijp toen twee politieagenten aan het controleren waren met een lasergun. Die lukte niet bij de auto van de Damwoudster omdat hij apparatuur in zijn wagen had die de meting verstoorde.Toch moest de man zich gisteren voor de rechter verantwoorden omdat hij ongeveer 180 kilometer per uur zou hebben gereden. Een van de agenten had namelijk geteld dat de man de afstand tussen drie hectometer paaltjes aflegde in zo'n 6 seconden.,,Dat is een spelletje. Ik doe dat altijd om te checken of ik hetzelfde bereken als het apparaat. Dat scheelt misschien een paar kilometer per uur, maar meer niet '', verklaarde de verbalisant. ,,Een middeleeuwse methode. Dit is bijzonder onnauwkeurig en bovendien volstrekt oncontroleerbaar'', aldus advocaat Tjalling van der Goot.Rechter Bracht twijfelde echter niet aan de ,,stopwatch in het hoofd van de agent'' en veroordeelde man tot een boete van €250. Ook moet de Damwoudster €200 betalen omdat hij volgens de rechter willens en wetens de lasercontrole heeft verstoord. De straf was conform de eis van officier van justitie Gerard Veenstra.


Bron:  Leeuwarder Courant

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Al die miljoenen die uitgegeven zijn aan geavanceerde meetapparatuur, al dat geld aan trajectcontroles, allemaal weggegooid geld. Gewoon even duim in de lucht, voorzichtige schatting maken en pats je hebt de snelheid.


Dit is natuurlijk je reinste onzin. We hebben even wat rekenvoorbeelden uitgewerkt. Probeert u maar eens te schatten op 300 tot 400 meter afstand wanneer iemand exact het eerste hectometerpaaltje passeert.afstand = 300 meter: 300/6 = 50 meter per seconde = 180 km/u

afstand = 250 meter: 250/6 = 41,66 meter per seconde = 150 km/uWat als het aantal secondes niet goed is, bijvoorbeeld geen 6 maar 7 seconden?


afstand 300 meter: 300/7 = 42 m/ps = 154 km/uHet blijft nog steeds te hard en de boete voor het verstoren van de meting terecht, maar de meetmethode is zo onbetrouwbaar als de pest.