Politie mede schuld aan lompe uitvoegmanoeuvre

 

Als de politie je op de snelweg een stopteken geeft, is het wijs om daar met enig beleid gehoor aan te geven en niet als een blind paard op je remmen te gaan staan.

Toch werd de 51-jarige M.S. vandaag door de politierechter in Dordrecht ontslagen van rechtsvervolging voor het feit dat hij met een nogal lompe uitvoegmanoeuvre een kopstaartbotsing achter zich had veroorzaakt.

Een surveillancewagen van het Korps Landelijke Politiediensten gaf hem op de A15 bij Papendrecht-West het bevel te volgen naar het tankstation, omdat de agenten hadden gezien dat S. niet handsfree zat te bellen.

,,Vrij fors en voortvarend ging de politiewagen er net voor het einde van de uitvoegstrook af,’’ vertelde S. vandaag.

Hij volgde gehoorzaam, maar moest flink afremmen om uiteindelijk bijna stapvoets over de witte punt van de markering heen de A15 nog net tijdig te kunnen verlaten.

Het snelheidsverschil met achteropkomend verkeer dat ook de snelweg afwilde, werd daardoor echter zo groot dat andere auto’s op elkaar botsten. ,,Als u niet had zitten bellen, had u misschien meer oog voor uw spiegels gehad,’’ vond politierechter mr. Jurgens.

Maar zij zei ook: ,,Het is voor mij te onduidelijk hoe dit nu precies gegaan is. De politie heeft u op een gevaarlijk punt een stopteken gegeven en u moet dan volgen. Ik reken u dit dus niet alleen aan.’’

Tegen de zin van de officier van justitie, hoefde S. voor het onvoorzichtige uitvoegen niet de 150 euro geëiste boete te betalen.

Maar S. kwam toch bepaald niet juichend de rechtszaal uit. Afgezien van de ter plekke al uitgeschreven boete van 130 euro voor het bellen, werd hij in de rechtszaal nog eens 460 euro armer. Hij bleek voorafgaand aan het incident op de A15 namelijk ook nog eens meer te hebben gedronken dan toegestaan, terwijl hij daarvoor toen al in een proeftijd zat. Ook de voorwaardelijke straf van vier maanden rijontzegging voor de eerdere veroordeling kreeg hij er nu bovenop.

S. liet weten dat zijn drankgebruik in die tijd samenhing met familieomstandigheden en dat hij zijn leven daarna gebeterd heeft.

 
 
Bron: AD - Drechtsteden
 
  3-6-2008  


|

FlitsKaart