'Politie moet banden foutparkeerder lek prikken'





 

AMSTERDAM - De politie moet de bevoegdheid krijgen om de banden van foutparkeerders lek te prikken. Met deze nogal rigoureuze lik-op-stukmaatregel wordt de overtreder meteen keihard aangepakt en het scheelt de politie een hoop administratieve rompslomp. Daardoor komt tijd vrij voor andere, belangrijkere dingen.



Het opmerkelijke idee komt van de Rotterdamse politieman R. Slabbekoorn, vice-voorzitter van de Politie Vakbond Rotterdam (PVR).



De PVR is een regionale politievakbond, die opkomt voor de leden in de regio Rotterdam-Rijnmond. Slabbekoorn zegt met zijn uitspraken een signaal te willen afgeven.



Volgens Slabbekoorn komt het plan voort uit de frustratie van politiemensen.

Vaak gebeurt het dat ze de door henzelf uitgeschreven bekeuring na een aantal maanden weer terugzien.

"Het verzoek is dan om de wanbetaler op te gaan halen omdat hij zijn bon niet heeft betaald. Die bekeuring is al die tijd onderweg geweest, er zijn heel veel mensen mee bezig geweest en er zijn veel kosten gemaakt. Uiteindelijk wordt de politie zelf weer opgezadeld met extra werk. En het ergste is nog dat het geld, dat uiteindelijk wordt opgehaald, niet naar de politie terugvloeit."

,,Wanneer een band van de foutparkeerder wordt lek geprikt, dan zit er voor deze eigenaar niets anders op dan de band te verwisselen", legt de Rotterdamse politieman uit. "Dat is natuurlijk geen leuk karweitje. Zodoende wordt de overtreder meteen gestraft en laat hij het een volgende keer wel uit z'n hoofd. De agent in kwestie is er ook meteen van af en heeft niets meer te maken met de administratieve rompslomp."

In datzelfde kader pleit vakbondsman Slabbekoorn ook voor de invoering van een 'eurorijbewijs'. ,,Het is dan een soort tegoedbon. Op ieder rijbewijs staat een bedrag van 500 euro. Constateert een agent een overtreding, dan hoeft hij niets anders te doen dan het boetebedrag meteen van het rijbewijs af te halen. Simpel en het scheelt een hoop gedoe achteraf."

Overigens gaat de Rotterdamse agent nog niet zo ver te willen dat de politie bijvoorbeeld ook de voorruit mag inslaan van een autobestuurder die door het rode licht is gereden. "Maar het zou ons wel een hoop werk schelen. En voor de automobilist zit er niets anders op dan naar de garage te gaan. Dat kost hem tijd én geld en wij zijn er meteen vanaf."

 
 
Bron: de Telegraaf
 
  13-2-2002  


|

FlitsKaart