Politie plakt mottoborden langs de ringweg af





 

Groningen - De politie heeft een aantal zogeheten mottoborden langs de nog geopende rijbaan van de Zuidelijke Ringweg in Groningen afgeplakt. Op de borden die bijvoorbeeld waarschuwen voor permanente snelheidscontroles, staan maximumsnelheden van zeventig kilometer uur aangegeven.



Deze borden, zo merkte de politie na klachten van automobilisten, veroorzaakten verwarring over de vraag hoe snel nu eigenlijk op de zuidelijke ringweg mag worden gereden. In verband met de reconstructie van de noordbaan tussen het Europaplein en het Vrijheidsplein geldt op het totale traject een tijdelijke maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur. De mottoborden en de snelheidsborden op de kleine hectometerpaaltjes gaven nog steeds zeventig kilometer aan.



''Voor de snelheidscontroles die op deze weg zijn gehouden, heeft dit geen consequenties'', vertelt politiewoordvoerder Paul Heidanus. ''Het zijn mottoborden en in de zin van de wegenverkeerswet geen verbodsborden.'' Toch geeft Heidanus toe dat de borden deze week zijn afgeplakt om verwarring over de toegestane snelheid te voorkomen. Vorige week gehouden controles leverden in twee dagen 1800 bekeuringen op en oogstten een storm van kritiek.



Vooral weggebruikers die uit Assen komen en op het Julianaplein rechtsaf richting Europaplein willen rijden wisten die dagen niet goed waar zij aan toe waren. Ter hoogte van Groningen-zuid staat een bord van honderd kilometer per uur, even later gevolgd door een bord van zeventig. Vlak voor het Julianaplein staat het bord vijftig kilometer per uur. Is de weggebruiker de bocht door en rijdt hij in oostelijke richting dan ziet hij rechts onmiddellijk het mottobord 'radarcontrole' met daaronder een wit bord met rode rand en daarin de zwarte tekst zeventig kilometer per uur.



Veel automobilisten denken op dat moment dat de maximum snelheid van vijftig niet meer geldt, trappen het gaspedaal in en staan op de foto van de radarwagen.



Deze radarwagen staat niet rechts van de zuidelijke rijbaan, maar links op het weggedeelte dat voor het verkeer is afgesloten. De klacht dat de radarwagens te dicht achter de snelheidsborden staan en daarom de naderende automobilist geen kans geeft af te remmen noemt Heidanus niet terecht. Ook al omdat het snelheidsverschil van zeventig naar vijftig kilometer gering is.



Een controle vrijdagmiddag leverde op 1188 passerende auto's 178 bekeuringen op. Deze score van vijftien procent noemt de politie normaal. Bij de eerste controle op de ringweg ging zestig procent van de passerende automobilisten voor de bijl.

 
 
Bron: Daqgblad van het noorden
 
  22-7-2003  


|

FlitsKaart