Politie straks in vliegende auto

 

Vliegende auto's. We kennen ze uit fantasiefilms en -boeken, maar volgens de politie duiken de eerste exemplaren binnen drie à vijf jaar op in het verkeersbeeld. Dat voorspelt Bert Miltenburg, directeur politie bij het Korps Landelijke Politiediensten.

Onlangs liet de politie zich bijpraten door wetenschappers, verkeersdeskundigen en technici. ,,De politie moet nu al bedenken wat al dat stijgen en landen betekent voor het verkeersbeeld. Hoe gaan we daar straks mee om?'' waarschuwt Mildenburg.

Het KLPD overweegt zelf de vliegende auto op proef aan te schaffen. Miltenburg: ,,Het biedt natuurlijk voordelen. Politiemensen kunnen zich sneller verplaatsen, je kunt files vermijden en het is een alternatief voor het inroepen van de politiehelikopter,'' somt hij op.

Het oog van de politie is gevallen op de Pal-v, een kruising tussen een driewielige motorfiets en een gyrokopter, de voorloper van de helikopter. Het nieuwe vervoermiddel kan zowel over land als in de lucht tot 200 kilometer per uur bereiken.

Volgens de makers hoeft regelgeving niet te worden aangepast; de enige benodigdheden zijn rijbewijs en vliegbrevet. De eerste vliegende auto is volgens de Nederlandse ondernemer en bedenker John Bakker over twee jaar klaar. Voor het prototype is krap 6 miljoen euro nodig. De teller staat nu op 4,5 miljoen euro, geld van investeerders en een overheidslening. ,,In 2012 moet het eerste marktexemplaar klaar zijn,'' zegt Bakker.

Hulpdiensten als politie en ambulance krijgen de primeur. Pas later zijn bijvoorbeeld zakenlieden aan de beurt. ,,We leveren eerst alleen aan de veiligheidsdiensten. Het is slecht voor het veiligheidsimago als er in het begin berichten komen over dronken bestuurders of mensen die indruk willen maken op hun vriendinnetje.''

Het KLPD, waar onder meer verkeers- en luchtvaartpolitie onder vallen, heeft echter nog geen besluit genomen. ,,Er zitten wat haken en ogen aan. Zo mag je nu niet boven de bebouwde kom vliegen,'' aldus Miltenburg.

De Pal-v kost in het begin 100.000 tot 200.000 euro. Later zakt die prijs waarschijnlijk naar 30.000 tot 35.000 euro, de prijs van een auto uit de middenklasse.

 
 
Bron: AD
 
  30-6-2008  


|

FlitsKaart