Politie test nieuwe flitsapparatuur





 

SOESTERBERG/EMMEN - De politiekorpsen van Drenthe en Brabant testen sinds kort een nieuw wapen in de strijd tegen hardrijders. Het gaat om de OptoSpeed, een apparaat dat in plaats van radarsignalen gebruik maakt van lichtbundels. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Soesterberg vrijdag bevestigd.



Het belangrijkste voordeel van de nieuwe methode is volgens de woordvoerder dat de metingen niet worden verklikt door radardetectoren. "De radardetector is nog steeds niet verboden. Dat is de belangrijkste reden dat wij dit middel in willen zetten", zegt hij. Ook de verboden lasershields kunnen niet voorkomen dat hardrijders toch op de bon gaan.



De snelheid wordt door dit nieuwe systeem vastgesteld door middel van het onderbreken van een lichtbundel. De onderbreking wordt vastgelegd door drie sensoren, die op korte afstand van elkaar in een kast zitten. De tijd dat de lichtbundel wordt onderbroken door een langsrijdende auto wordt omgezet in kilometers per uur.



Een ander voordeel van de OptoSpeed is dat er ook op bochtige weggedeelten mee kan worden gecontroleerd. Dat is met de huidige laser- en radarapparatuur niet mogelijk. Volgens een woordvoerder van de politie Drenthe is het de bedoeling dat de verschillende opsporingsmethodes naast elkaar worden ingezet. Of het ooit zo ver komt, is afhankelijk van de testresultaten. De woordvoerder is hierover positief: "De methode is beproefd en voldoet aan de wettelijke eisen."

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  18-1-2003  


|

FlitsKaart