Politie Twente onbetrouwbare partner

 

De politie Twente is onvoldoende betrouwbaar voor het Openbaar Ministerie (OM) en de burgemeesters in Twente. Dat stelt korpschef Piet Deelman in een rapport over de prestaties van zijn korps dat maandag werd besproken in het Regionaal College.

In dit college zitten de burgemeesters in Twente, de hoofdofficier van justitie in Almelo en de korpsleiding. Deelman wijst erop dat een aantal doelstellingen in het prestatiecontract niet gehaald worden. Zo levert het Twentse korps niet genoeg verdachten aan het OM en blijft het aantal boetes onder de norm. Ook is circa 20 procent van de processen-verbalen van onvoldoende kwaliteit. De wijkagenten zijn in enkele afdelingen van de politie Twente onvoldoende zichtbaar aanwezig.

Deelman kondigde in het rapport aan dat de politie Twente volgend jaar gaat reorganiseren. De afdelingen en districten verdwijnen en daar komen vijf clusters met vijf chefs voor in de plaats. Dat betekent dat twaalf chefs gaan verdwijnen; zij krijgen een andere plaats in de organisatie. Door minder leidinggevenden hoopt de politie de inzet van ’blauw op straat’ beter te organiseren en aan te sturen.

Enkele Twentse burgemeesters zijn niet gelukkig met de kwalificaties die Deelman gebruikt in het bewuste rapport. De burgemeesters van Haaksbergen, Karel Loohuis, en Dinkelland, Frans Willeme herkennen de kritiek niet. „Op veel terreinen levert de politie hier uitstekende prestaties”, aldus Loohuis.

Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede vindt de omstreden kwalificaties van de korpschef „onhandig. Want de buitenwacht vat onbetrouwbaarheid op alsof de integriteit van het korps in geding is, maar dat is absoluut niet het geval.”

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  18-12-2007  


|

FlitsKaart