Politie twijfelt over het nut van surveillance met video





 

HAARLEM - Het verkeershandhavingsteam van de politie Kennemerland twijfelt over het nut van een videoauto voor opsporing van grove overtredingen en verkeersmisdrijven in de regio. Het Bureau Verkeershandhaving van het openbaar ministerie stelt elk Nederlands verkeersteam in de gelegenheid zo'n auto aan te schaffen. Volgens een politiewoordvoerster is het maar de vraag of de auto effectief kan worden ingezet.



Met de speciale auto kunnen verkeersovertredingen als bumperkleven, agressief weggedrag en gevaarlijk inhalen worden opgespoord. Het is volgens het OM ook een probaat middel tegen hardrijders. Het nadeel van de methode is dat een overtreder langere tijd moet worden achtervolgd.



"Dat is in een stedelijke omgeving als deze nogal onoverzichtelijk en kan zelfs binnen de bebouwde kom tot gevaarlijke situaties leiden. Voor snelwegen is het een probaat middel, maar eigenlijk hebben wij er daar te weinig van", stelt ze.



Bovendien moet voor de bediening van de wagen een speciale opleiding worden gevolgd die enkele weken duurt. Volgens de woordvoerster mogen alleen agenten met volledige opsporingsbevoegdheid in de auto plaatsnemen.



"Dat soort agenten werkt maar een half jaar tot een jaar bij ons team, in een roulatiesysteem. Alleen de collega's met beperkte opsporingsbevoegdheid, de boa's, werken hier langere tijd. Dat maakt de opleiding voor de auto waarschijnlijk onrendabel."



Volgens de politiewoordvoerster is Kennemerland niet de enige regio die twijfelt over de aanschaf van de geavanceerde wagen. "Er zijn er meer die dezelfde bezwaren hebben."

 
 
Bron: Haarlems Dagblad
 
  18-1-2003  


|

FlitsKaart