Politie werkt nog steeds met lasergun

 

Vrijdag 27 december 2002 - ROOSENDAAL - Rechterlijke uitspraak of niet, de politie in Roosendaal maakt bij snelheidscontroles nog steeds gebruik van de omstreden lasergun. "Logisch", vindt woordvoerster Manon Ostendorf. "Er loopt immers nog een hoger beroep in deze zaak."De rechtbank in Leeuwarden bepaalde een maand geleden dat verkeersdeelnemers niet bekeurd mogen worden voor te hard rijden, als zij betrapt worden bij een controle met een lasergun. Het apparaat is namelijk niet opgenomen in de uit 1993 stammende Regeling meetmiddelen politie.

In dezelfde uitspraak nam de rechter ook mee dat burgers wél lasershields in de auto mogen hebben, apparaten waarmee de werking van de lasergun kan worden verstoord.

"Tegen die uitspraak van de rechter is het Openbaar Ministerie in Leeuwarden onmiddellijk in beroep gegaan. En wij als politie hebben van het OM de richtlijnen meegekregen dat we tot de behandeling daarvan nog steeds op snelheid mogen controleren met de lasergun", zegt Ostendorf.

De politie in Roosendaal staat zeker niet alleen in haar controles met de 'gun'. Ook in Rijen werd onlangs met het veelbesproken apparaat gecontroleerd.

Woordvoerder Jeroen Steenmeijer, van de politie aldaar, verwees toen eveneens naar het hoger beroep. "Bovendien heeft ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, al in augustus 2000 het gebruik van een lasergun toegestaan. Daar doet de uitspraak van een lagere, individuele rechter niets aan af", aldus Steenmeijer.

 
 
Bron: BN de Stem
 
  27-12-2002  


|

FlitsKaart