Politie wil foto's kenteken opslaan

 

De politie wil foto's gemaakt door kentekencamera's langer systematisch kunnen opslaan om te gebruiken bij allerlei opsporingsonderzoeken. De Raad van Hoofdcommissarissen onderzoekt die mogelijkheid. Het opslaan van kentekens van alle passerende auto's op snel- en uitvalswegen ligt juridisch zeer gevoelig.

Daarnaast wil de politie dat andere overheidsdiensten die ook met kentekencamera's werken, zoals de Belastingdienst, Marechaussee, Rijkswaterstaat en Rijksdienst voor Wegverkeer, eenvoudiger van elkaars apparatuur en bestanden gebruik kunnen maken in de strijd tegen criminelen en wanbetalers. Dat zegt commissaris Peter Verhofstad, die namens de Raad van Hoofdcommissarissen de mogelijkheden onderzoekt.

Kentekencamera's lezen automatisch nummerborden van passerende auto's en vergelijken die met een database met bijvoorbeeld informatie over gestolen of onverzekerde auto's, openstaande boetes, gezochte personen en belastingschulden.

De politie wil meer met de camera's kunnen doen zoals het opslaan van kentekens om achteraf te kunnen zien wie waar wanneer is geweest, erkent Verhofstad. Bij bijvoorbeeld een moordzaak of bankoverval kan de politie dan zien welke auto's in de buurt zijn geweest. ,,De opslag van kentekens gebeurt uiteraard onder strikte voorwaarden. De vraag is alleen of dat juridisch mag en maatschappelijk wenselijk is", aldus Verhofstad. Voor het opvragen van gegevens moeten dezelfde regels gelden als het afluisteren van telefoongesprekken of opvragen van internetgegevens van verdachten. Verhofstad: ,,We zijn niet geïnteresseerd in wat de buurvrouw doet."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  31-12-2008  


|

FlitsKaart