Politie zat fout bij wissen beelden van mobieltje

 

De politie Zuid-Holland Zuid heeft bakzeil moeten halen in een zaak waarbij een ondernemer een filmpje had gemaakt van agenten die een snelheidscontrole hielden. Agenten hadden filmbeelden gewist van een mobiele telefoon.

De ondernemer ergerde zich al geruime tijd aan de snelheidscontroles voor de deur van zijn winkel op de hoek van de Merwedestraat met de Papendrechtsestraat in Dordrecht. Hij had daar ook meerdere keren over geklaagd bij de politie, omdat zijn klanten daardoor wegbleven.

Toen hij in maart dit jaar met zijn mobiele telefoon een filmpje wilde maken van zo’n controle, werd zijn telefoon afgepakt en het filmpje gewist. Daarnaast werd hij aangehouden en beschuldigd van het hinderen van een politiecontrole. De telefoon werd bij de actie niet in beslag genomen.

De politierechter in Dordrecht bepaalde vervolgens dat iedereen - op grond van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens - op de openbare weg het recht heeft agenten te filmen. Daarnaast hadden de agenten de voor de ondernemer ontlastende filmbeelden nooit mogen wissen. De man kon immers niet meer aantonen dat hij de controle niet had gehinderd.

De eis werd door de politierechter niet ontvankelijk verklaard en het OM legt zich daarom bij de uitspraak neer.

 
 
Bron: RTV Rijnmond
 
  20-7-2010  


|

FlitsKaart