Politie zet alcoholfuiken op voor dronken fietsers2935x

Justitie en politie gaan dronken fietsers harder aanpakken. Met name in de buurt van hotspots, zoals tentfeesten op het platteland of bij illegale zuipketen, gaat de politie alcoholfuiken opzetten voor fietsers. Dronken op de fiets zitten, is gewoon verboden, zegt Leo Maat van het Bureau Verkeershandhaving van het openbaar ministerie. ”Je brengt anderen in gevaar. Het is heel goed dat daar meer op gecontroleerd gaat worden.”

Maat stelt dat het ’logisch is’ dat iemand met drank op achter het stuur van een auto kruipt gevaarlijker is dan op de fiets. ”Maar dat mag geen excuus zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden om niet met de fiets of auto te hoeven. Er is altijd wel een borrelbus, of je regelt een BOB.”

Veel fietsers onder invloed
Het politiekorps Haaglanden heeft in het Westland afgelopen zomer al drie grote controles gehouden. Bij een controle in Naaldwijk werden duizend autobestuurders en fietsers gecontroleerd, van wie er 41 te veel hadden gedronken. Opvallend was het grote aantal fietsers dat onder invloed reed. ”In de wet staat heel duidelijk dat je niet onder invloed aan het verkeer mag deelnemen. Dus ook niet op de fiets”, aldus een woordvoerder van het korps.

De Stichting Alcoholpreventie is blij met de extra controles in de buurt van hotspots, waar ook de discotheken en voetbalkantines onder zouden moeten vallen. ”Het grote voordeel is dat je al een wettelijk apparaat hebt om jongeren die te veel drinken aan te pakken. Drank op de fiets mag gewoon niet. De controles zullen een gunstig effect hebben”, verwacht directeur Wim van Dalen.

Kritiek
De Fietsersbond is kritisch over de plannen van justitie en politie. Stappers pakken nu juist de fiets in plaats van de auto, zodat ze kunnen drinken. De bond vreest dat als de politie ’topprioriteit’ gaat geven aan dronken fietsers, die dan weer de auto gaan pakken. ”Ik denk dat ze beter met een slok op de fiets kunnen nemen”, zegt een woordvoerster.

Bron:  www.dvhn.nl

Melder: Fritsiee

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram