Politie ziet storen van lasergun door de vingers

 

DEN HAAG - De bezitters van een Nissan Primera met een speciaal veiligheidssnufje ontlopen een boete van 240 euro als zij met deze apparatuur snelheidscontroles van de politie storen.
De politie is door het Openbaar Ministerie gevraagd niet op te treden omdat de controles niet opzettelijk worden 'gesaboteerd'.
Volgens een woordvoerder van Nissan Nederland maakt het Openbaar Ministerie er geen werk van omdat het ministerie een voorstander is van het veiligheidssysteem. Maar Annemarie van 't Erve van het ministerie ontkent dit ten stelligste. Zij benadrukt dat niet elk lasergun-type van de politie gevoelig is voor het cruisesnufje. Bovendien kan elk lasergun-type de snelheid meten als die wordt gericht op de achterkant van de auto. "We willen nagaan of het noodzakelijk en mogelijk is om het andere laserguntype aan te passen zodat dat ook zijn werk kan doen", aldus Van 't Erve.
Enkele Nissan Primera-modellen zijn voorzien van een zogenoemde adaptieve cruisecontrol. Dit apparaat meet via laserstralen de afstand tot de voorganger. Als de Primera de voorganger te dicht nadert dan remt de Primera automatisch af om een ongeluk te voorkomen. De laserstralen van de cruisecontrol storen de lasergun van de politie zodat de snelheid niet valt te meten.Het systeem kost 975 euro en wordt volgens Nissan-woordvoerder Ton Coebergh alleen toegepast op de duurdere types Nissan Primera. Daarvan rijden er momenteel zo'n 250 in Nederland.
De ANWB vindt het terecht dat het Openbaar Ministerie geen werk maakt van de automobilisten die met deze apparatuur rijden.

 
 
Bron: Brabants Dagblad
 
  19-6-2002  


|

FlitsKaart