Politie zwijgt over bonnen op Moerdijkbrug2465x

DORDRECHT - De politie Zuid-Holland Zuid weigert voortaan nog bekend te maken hoeveel bonnen er worden uitgedeeld aan hardrijders op de Moerdijkbrug.

Volgens politiewoordvoerder M. de Bas worden de cijfers constant uit hun verband gerukt en zal de politie alleen mededelingen doen over het percentage automobilisten dat de maximumsnelheid van 70 kilometer per uur aan de laars lapt.

,,We worden constant neergezet als geldwolven, dat we makkelijk geld proberen te vangen en niks beters hebben te doen,’’ legt De Bas uit. ,,Maar het gaat niet om het spekken van de kas, dat geld gaat niet eens naar de politie.

En dan kunnen we constant uitleggen dat het gaat om het waarborgen van de veiligheid en vertellen dat we er niet voor het geld staan, maar die boodschap komt niet aan.
Daar passen we voor, want het zit ons behoorlijk dwars.’’

De woede richt zich voornamelijk op de media, die volgens de politie de grote boosdoener is. ,,Door wel percentages te verstrekken, maar geen concrete aantallen, voldoen we toch nog aan de openbaarheid.’’

Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) laat in een eerste reactie weten dat ’iedereen het recht heeft te weten hoeveel bonnen er worden uitgedeeld’. Woordvoerder L. Maat: ,,Wij zijn inmiddels immuun geworden voor reacties als zouden controles worden gehouden om de staatskas te spekken. Bovendien houden we jaarlijks een zogeheten perceptieonderzoek om te kijken wat automobilisten nu echt vinden van snelheidscontroles. Daaruit blijkt dat zeventig procent controles nuttig vindt.’’

Na contact met de politie Zuid-Holland Zuid toont het BVOM meer begrip voor het besluit van de politie.

,,In zijn algemeenheid vinden we dat een zo groot mogelijke openbaarheid moet worden betracht. Dat doet de politie normaliter ook, net als wij aan het begin van het jaar een overzicht geven van de controleresultaten. Maar de politie Zuid-Holland Zuid beslist over haar eigen beleid. Daar is zij autonoom in,’’ aldus het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie.

Bron:  AD Dordternaar

Melder: MarcoV

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram