Politieauto moet overvaller afschrikken

 

De politie Flevoland parkeert politieauto’s voor supermarkten, laat deze daar vervolgens onbemand urenlang staan en hoopt daarmee overvallers af te schrikken. Daarbij worden de wagens wisselend bij supermarkten neergezet. Dat heeft een bedrijfsleider van een supermarkt in Almere Haven en omwonenden bevestigd.
Het is een tactiek van de politie in een poging het aantal overvallen op supermarkten, en andere winkels, terug te dringen en mogelijk de daders op heterdaad te pakken. In Almere alleen al werden er de afgelopen drie maanden twintig overvallen gepleegd. In de provincie Flevoland ging het om het dubbele aantal.

Volgens de winkelier worden met deze aanpak, die is afgesproken met andere supermarktondernemers, overvallers in verwarring gebracht. “De ene keer zullen er politiemensen in de winkel zijn, de andere keer niet”, zo vertelde hij. “Het is aan de criminelen om dat risico te nemen. Ik denk dat ze zich wel twee keer bedenken om iets te ondernemen als ze een politiewagen zien staan.” Een vrouw, die naast een supermarkt woont, verbaasde zich erover zo lang achtereen een politieauto te zien staan. “Ik dacht al: wat doet die daar toch?”, liet ze weten.

De politie is in een verhoogde staat van paraatheid om de winkelovervallen een halt toe te roepen en bevestigt het gebruik van de auto’s bij supermarkten. “Ik kan niet in detail treden over onze werkwijze”, aldus politiewoordvoerder Leo Dortland, “maar mensen kunnen ervan op aan dat de politie snel ter plaatse is als er wat gebeurt. De auto’s rouleren tussen de winkels.” Er wordt extra gepatrouilleerd in winkelcentra en bij alleenstaande winkels. Van het korps Utrecht worden er twintig politiemensen toegevoegd om toezicht te houden in Flevoland.

De politie heeft inmiddels een aardig inzicht in de modus operandi, manier van werken, van de veelal jeugdige overvallers. In bijna alle gevallen gaan er een paar de winkel in en wachten handlangers buiten met een of draaiende scooters. Deze worden gebruikt om te vluchten

 
 
Bron: de telegraaf
 
  14-11-2008  


|

FlitsKaart