Politiechef Ede moet weg

 

Gelderland- EDE/ARNHEM - De Edese politiecommissaris Arend Kloosterman moet van de korpsleiding van Gelderland - Midden vertrekken. De districtschef moet weg nadat hij weigerde zijn agenten in te zetten voor het uitschrijven van extra bonnen.
Midden voldoet momenteel niet aan het prestatiecontract met het ministerie van Justitie. Het korps moet volgens dat contract dit jaar 8.849 rechtbankzaken aanbrengen bij het openbaar ministerie. De teller blijft echter steken op 91 procent, ruim achtduizend zaken.
De achterstand is voor de korpsleiding reden een slotoffensief te starten. De districtschefs binnen de politieregio kregen de opdracht om alle prioriteit te geven aan het alsnog halen van de doelstellingen.
Regulier politiewerk, surveillances in uitgaansgebieden en ook aparte projecten moesten desnoods hieraan ondergeschikt worden gemaakt.
Kloosterman, districtschef van de West Veluwe Vallei, weigerde 'voor dit soort paniekvoetbal' agenten van hun reguliere taken af te halen. Niet de veiligheid op straat, maar slechts de statistieken voor justitie zouden daarmee zijn gediend.
De politiecommissaris ziet zich in die visie overigens gesteund door de politievakbond ACP. De bond maakt zich zorgen over het opvoeren van de bonnenproductie.
De kritiek was voor korpschef Jos van Deursen reden om het vertrouwen in zijn districtschef op te zeggen. Het vertrek van Kloosterman is gisteren aan de ondernemingsraad meegedeeld. Kloosterman zelf zat gisteren ziek thuis. De commissaris weigert ieder inhoudelijk commentaar.
Gelderland-Midden ontkent dat Kloosterman uit zijn functie is ontheven. Wel bevestigt woordvoerder M. Lieskamp het vertrek van de districtschef. Korpschef Van Deursen en zijn politiecommissaris "verschillen van mening over het beleid op de lange termijn", aldus Lieskamp.
Volgens hem worden er momenteel gesprekken gevoerd over een nieuwe functie. "Zijn officiële afscheid staat ergens begin volgend jaar gepland."
Politiemensen in Ede hebben gisteren met verbijstering gereageerd. Burgemeesters van plaatsen in het district hebben om opheldering gevraagd.
Kloosterman behoort tot de oudgedienden binnen Gelderland-Midden. Sinds zijn aanstelling in 1978 bij de Arnhemse politie doorliep hij binnen de politie alle takken van sport. Hij was onder meer chef van de Groep Bijzondere Opdrachten, recherchechef, hoofd justitiële dienst en projectcoördinator Georganiseerde Criminaliteit. Ook was hij belast met de veiligheid in en rondom Gelredome en op de Arnhemse Korenmarkt.
Voor zijn komst naar Ede was Kloosterman jarenlang districtschef van het district Arnhem Veluwezoom. Bij zijn vertrek kreeg hij de zilveren penning van de stad Arnhem als dank voor zijn loyaliteit, dienstbaarheid en het vergroten van de veiligheid in de Gelderse hoofdstad.
Kloosterman was sinds juni 2001 districtschef in Ede. Recent meldde Kloosterman dat de Edese politie succesvol is met de aanpak van criminele Marokkaanse jongeren.
Deze politiecommissaris zit altijd dicht op de werkvloer, meldt een Edese agent. "Hij draait regelmatig diensten op straat mee. Niet voor niets is hij de enige commissaris die binnen Gelderland-Midden nog een dienstwapen mag dragen."

 
 
Bron: De Gelderlander
 
  11-3-2004  


|

FlitsKaart