Politiechef Wijbenga voor snelheidsbegrenzer (UPDATE)

 

Personenauto’s zouden een snelheidsbegrenzer moeten krijgen die ingrijpt als de auto harder rijdt dan 150 kilometer per uur. Dat zei Bert Wijbenga, als lid van de Raad van Korpschefs belast met verkeerszaken, donderdag in Rotterdam. ‘We zouden de mogelijkheden moeten bekijken om technieken die daarvoor bestaan te gaan benutten’, aldus Wijbenga.

De korpschef van de politieregio Flevoland was donderdag aanwezig op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres in het Rotterdamse WTC.

Een van de stellingen die op het congres aan de orde kwamen, was de toepassing van technieken om in te grijpen in de overschrijding van snelheidslimieten. Wijbenga is daar voorstander van. ‘Ik heb geen concrete adviezen of plannen, maar wellicht kan de techniek helpen de verkeersveiligheid verder te vergroten door een begrenzer aan te brengen in alle voertuigen.’

De politiechef benadrukt dat een dergelijke maatregel die ingrijpt in de individuele vrijheid van de weggebruiker in Europees verband moet worden ontwikkeld en ingevoerd.

Autofabrikanten hebben al de afspraak dat hun wagens maximaal 250 kilometer per uur kunnen rijden. ‘Het is overigens niet alleen een maatregel die de verkeersveiligheid kan bevorderen, het heeft tevens effecten op het milieu en de geluidshinder’, aldus Wijbenga.

De Telegraaf schreef: 'Begrenzer personenauto op 150 km/uur'

Politieke partijen en belangenorganisaties hebben het plan om in elke auto een snelheidsbegrenzer te bouwen die bij 150 kilometer per uur ingrijpt, volledig de grond in geboord.

Politiechef Bert Wijbenga, korpschef in Flevoland en binnen de Raad van Korpschefs belast met verkeerszaken, lanceerde zijn opmerkelijke voorstel gisteren. "Wellicht kan de techniek helpen de verkeersveiligheid verder te vergroten door een begrenzer aan te brengen in alle voertuigen.”

Belangenorganisaties zien echter niets in het plan. "Een voorstel in de categorie proefballonnetje", aldus de RAI, terwijl de Bovag spreekt van een ingrijpende maatregel.

'Belachelijk'

In de politiek werd nog feller gereageerd op het voorstel. "Het moet niet gekker worden”, meent VVD-Kamerlid Aptroot. "Straks heb je een kastje voor de kilometers, een black box voor ongelukken en een begrenzer op snelheid. Belachelijk. Bovendien zijn er genoeg Nederlanders die ook in het buitenland rijden, waar je harder mag. Dat gaan wij niet beknotten.”

PVV-leider Geert Wilders noemt het een 'verschrikkelijk slecht plan'. „Korpschefs moeten zich bezighouden met boeven vangen, niet met automobilisten pesten. Bovendien: wie moet deze onzin betalen?”

Demissionair minister Eurlings (Verkeer) acht het plan onmogelijk, omdat je zoiets Europees moet regelen. "En dan zeggen Duitsers toch ’Nein’. Verder helpt een begrenzer bij 150 km niet tegen scheuren in woonwijken. Ik denk dat waarschuwingssignalen via je TomTom, zodra je in een 30-kmzone te snel rijdt, veel effectiever zijn.”

Een PvdA-Kamerlid richt zich ook het liefst op de 30-kmzones. „Daar wordt tot grote ergernis van velen te hard gereden. Het lijkt me dat die paar auto’s die soms harder dan 150 km rijden, niet echt de milieuvervuiling veroorzaken.”

 
 
Bron: DeStentor
 
  22-4-2010  


|

FlitsKaart