Politievakbond hekelt bonnen identificatieplicht

 

Het huidige boetebeleid rond de identificatieplicht moet op de schop. Het bekeuren is van instrument tot doel geworden. Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, zegt zondag in het IKON-radioprogramma De Andere Wereld dat ’de politiek’ de politie verplicht bekeuringen uit te delen als iemand zich niet kan identificeren. "Dat vind ik een foute ontwikkeling."

Volgens Van de Kamp worden agenten die aan het eind van het jaar te weinig bekeuringen hebben uitgeschreven, daar in functioneringsgesprekken ’stevig’ op aangesproken. Steeds meer agenten zijn het hier volgens Van de Kamp niet mee eens en kiezen een andere werkgever. "Het enige contact dat we straks met de burger nog hebben is het moment dat we voor hen een bon aan het uitschrijven zijn, stelt de vakbondsman. "Het gaat alleen nog maar om repressie."

Van de Kamp reageert op recent onderzoek van Buro Jansen en Janssen, waaruit blijkt dat sinds 2005 ruim honderdduizend bekeuringen zijn uitgedeeld aan mensen die zich niet konden identificeren. Ruim veertigduizend mensen kregen de afgelopen twee jaar die boete zonder zij een ’echte’ overtreding hadden gemaakt. Volgens Van de Kamp neemt het begrip bij burgers hiervoor af. "Dat pietluttige dingen al tot boetes leiden, wordt niet meer geaccepteerd."

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zegt in het programma dat hij minister van Binnenlandse Zaken Guusje Ter Horst (PvdA) om opheldering gaat vragen over de kwestie. "Als agenten het gevoel hebben dat ze niet uit de voeten kunnen met de wet op de identificatieplicht en alleen maar boetes uit mogen delen, moet de wet worden aangepast."

Volgend jaar evalueert de Tweede Kamer de wet. De identificatieplicht is van toepassing op iedereen van 14 jaar en ouder. Iemand die zich niet kan identificeren, krijgt een boete. Wie die niet betaalt, wordt aan de rechter voorgeleid.

Het Openbaar Ministerie meldde vorig jaar dat de politie te snel bekeuringen geeft aan mensen die geen identiteitsbewijs bij zich hebben. Volgens de wet is het ’niet opportuun’ een bon te schrijven bij ’bekenden’ van de politie, zoals zwervers of bedelaars, of bij mensen die zich later alsnog komen legitimeren.

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  12-8-2007  


|

FlitsKaart