Poolse wegpiraten gaan vrijuit

 

Poolse wegpiraten die worden geflitst, blijken al jarenlang de dans te ontspringen omdat het voor Nederlandse opsporingsinstanties onmogelijk is om hen via de computer te achterhalen.

Het gaat om snelheidsovertredingen en door rood rijden. Gezien het grote aantal Polen dat z'n heil zoekt op de Nederlandse arbeidsmarkt loopt de Nederlandse staatskas hierdoor naar schatting op jaarbasis enkele tonnen mis.

Normaal gesproken worden na het flitsen de kentekens van de daders automatisch uitgelezen, waarna ze worden opgespoord aan de hand van de RDW-bestanden. Bij de ons omringende landen levert dit geen probleem op, maar in Polen is eenvoudigweg geen centrale registratie van kentekens.

Vertrouwelijk
De politie in de grensstreek kreeg onlangs te horen dat dit probleem nog steeds niet is opgelost. Dit blijkt uit vertrouwelijke stukken van de politie Achterhoek. Een agent van het korps heeft de kwestie daarop aanhangig gemaakt bij deze krant.

"Het is te bizar voor woorden", stelt de agent. "Vooral omdat het regime tegen de Nederlandse automobilist steeds strenger wordt. Zoals de administratiekosten van zes euro die sinds deze zomer boven op de boete worden geïnd."

Volgens de agent wordt het hiaat angstvallig onder de pet gehouden uit vrees dat Poolse automobilisten zich anders nergens meer iets van aantrekken. Het probleem speelt volgens hem ook voor andere Oost-Europese landen. "Waaronder de Baltische staten. We krijgen ook steeds meer automobilisten uit die landen over de vloer, maar de Polen vormen de grootste groep."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  27-10-2009  


|

FlitsKaart