Proef met flexibele snelheden op A12

 

Op de A12 tussen Bodegraven en Woerden kan vanaf deze week de toegestane snelheid op ieder moment veranderen. Bij zware regenval en veel verkeer wordt de snelheid aangepast tussen de 120 en 60 kilometer per uur, zo meldt Rijkswaterstaat donderdag.

Met deze proef wil Rijkswaterstaat bekijken of minder ongevallen en minder files ontstaan. Borden boven de weg geven de op dat moment geldende maximumsnelheid aan.

Bij zware regen gaat de snelheid naar 80 kilometer per uur. Ook na een bui kan de snelheid lager zijn, aangezien een nat wegdek zorgt voor een langere remweg. Ook op aankomende regenbuien wordt geanticipeerd. De weersinformatie krijgt Rijkswaterstaat van het KNMI.

Ook hoopt Rijkswaterstaat er achter te komen of bij veel verkeer op de weg het zogenoemde harmonica-effect zoveel mogelijk kan worden voorkomen.

Doorstroming
Bij het harmonica-effect is er sprake van weggebruikers die hard moeten afremmen om vervolgens weer op te trekken, wat zich meerdere keren kan herhalen. Dit heeft een negatief effect op de doorstroming, aangezien voorin de snelheid alleen gematigd wordt, maar weggebruikers verderop helemaal stil komen te staan.

Op de A1 bij Bussum en op de A58 bij Tilburg vinden al proeven met aangepaste snelheden plaats. Later dit jaar start nog een proef op de A12 bij Voorburg en in 2010 op de A20 bij Rotterdam.

 
 
Bron: NU.nl
 
  9-10-2009  


|

FlitsKaart