Proef met variabele maximumsnelheid

 

AMSTERDAM - Vanaf volgend jaar kunnen automobilisten op sommige snelwegen als het minder druk is harder rijden. Tegelijkertijd kan de maximumsnelheid op bepaalde trajecten tijdelijk omlaag als het slecht weer of druk is.

Minister Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat) gaat de wet wijzigen om dit soort experimenten mogelijk te maken. Rondom de grote steden waar nu maximaal 100 kilometer gereden mag worden, zou volgens de minister in de nacht de snelheid opgetrokken kunnen worden tot maximaal 120 kilometer per uur. Peijs: "Mensen snappen het niet dat je 's nachts op een lege weg niet harder mag." Halverwege 2007 gaan de eerste proeftrajecten van start.

Veiligheid
Het plan betekent een aanpassing van de matrixborden boven de weg, want die kunnen geen drie cijfers aangeven. " En bij sneeuw, regen of ijzel gaat de snelheid meteen omlaag ", zegt de CDA-bewindsvrouw, die de veiligheid voorop stelt.

Met de experimentwet kan de minister de snelheid direct aanpassen. Tijdens het experiment worden de strenge geluidsregels versoepeld. Wordt het definitief, dan moet alsnog de normale procedure worden gevolgd. Schoon

Peijs waarschuwt er wel voor dat de snelheid niet hoger kan worden dan het maximum van 120 kilometer per uur. Pas als het wagenpark schoner en stiller is, zou een verdere verhoging mogelijk zijn.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  20-11-2006  


|

FlitsKaart