Proef op A73 tegen te hard rijden bij wegwerkzaamheden

 

Weggebruikers die bij de wegwerkzaamheden aan de A73 tussen de Maasbrug en het knooppunt Rijkevoort te hard rijden, worden daar vanaf maandag 13 november direct mee geconfronteerd: op een elektronisch informatiebord komt hun snelheid en kenteken te staan, met daarbij het advies langzamer te gaan rijden. Het gaat hier om een proef die op meerdere locaties in Nederland plaatsvindt. Rijkswaterstaat hoopt dat weggebruikers hun snelheid ter hoogte van wegwerkzaamheden zullen aanpassen en daarmee een bijdrage leveren aan de veiligheid van wegwerkers. Bij de proef zijn ook het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie en het Korps Landelijke Politiediensten betrokken.

Volgens CNV bouw voelt 85 procent van de wegwerkers zich wel eens onveilig ter plaatse. Deze onveiligheid wordt onder andere veroorzaakt door automobilisten die te hard langs wegwerkzaamheden rijden. Veel automobilisten rijden onbewust te hard. Door confrontatie met directe feedback is de verwachting dat de automobilist het rijgedrag aanpast en zich wel aan de snelheid gaat houden.

Waarschuwing
De snelheidsmeting vindt plaats met een mobiel trajectsnelheidsmetingssysteem. Aan het begin van het werkvak wordt over een afstand van 500 meter de snelheid uitgerekend. Het elektronisch informatiebord komt ongeveer 120 meter verderop te staan. Bij de proef gaat het met name om het waarschuwen van de weggebruiker. Daarom worden er in eerste instantie niet direct boetes uitgedeeld. Er kan worden besloten om ongeplande snelheidscontroles te houden, waarbij wel wordt beboet.

Resultaten volgend jaar bekend
Enquêtes onder zowel wegwerkers als automobilisten geven samen met de technische meetgegevens een beeld. Een eventueel positief resultaat houdt in dat het veiligheidsgevoel van de wegwerker omhoog gaat, en de snelheid omlaag. Resultaten van de totale proef zijn begin volgend jaar bekend.

 
 
Bron: BVOM
 
  13-11-2006  


|

FlitsKaart