Provincie plukt extra





 

De provincies blijken ook dit jaar de grote graaiers in de portemonnee van de automobilist. Noord-Holland spant dit jaar de kroon en laat de opcenten boven op de motorrijtuigenbelasting met 13,5 procent stijgen. Ook in Friesland, Flevoland en Zuid-Holland krijgen autobezitters fors hogere rekeningen.

De explosieve stijging van opcenten in 2009 is voor oppositiepartijen VVD, SP en PVV reden genoeg om tegen een nieuwe provinciale belasting te pleiten. Met de kilometerheffing, die minister Eurlings wil invoeren, moeten de opcenten verdwijnen. Maar mogelijk komt daar een nieuwe regionale taks voor terug.

Automobilisten betalen dit jaar gemiddeld 7 procent meer aan de extra provinciale taks bovenop de motorrijtuigenbelasting.Dat bevestigt mijn gevoel: geen nieuwe regionale belasting , zegt SP-Kamerlid Roemer. Anders maken provincies daar straks ook weer een melkkoe van.

Via de portemonnee van de autobezitter halen provincies 1,4 miljard euro binnen. Daarvan ziet de autorijder weinig terug, want het gaat vooral naar andere potjes.

Varkentje

Veel provincies functioneren als een roze spaarvarken, waarbij gedeputeerden als rupsjes nooit genoeg het geld bij de burger weghalen om in het varkentje te doen , zegt PVV-Kamerlid De Mos. Hij vindt de opcentengroei belachelijk.

Opmerkelijk genoeg houden dezelfde provincies vandaag weer de hand op als de Tweede Kamer met minister Eurlings (Verkeer) praat over het meerjarenplan voor wegen en spoor. Elke regio hoopt in dit jaarlijkse sinterklaasdebat op flink wat presentjes uit het elk jaar met ruim 8 miljard euro gevulde infrafonds MIRT.

Roemer vindt het op zich terecht dat de rijksoverheid meebetaalt aan belangrijke regionale infrastructuur. Maar we mogen best een beetje kritisch zijn. Want het gebeurt me te vaak dat als je vraagt wat dragen jullie zelf bij? dat men dan naar het plafond staart , aldus de SP er.

Ook VVD-Kamerlid Aptroot is zich terdege bewust van de flinke buidel met opcenten die provincies al hebben binnengehaald. Laat ze eerst dat geld maar eens gebruiken om het achterstallige onderhoud aan provinciale wegen op te lossen , zegt Aptroot.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  12-7-2009  


|

FlitsKaart