Puntenrijbewijs leidt niet tot minder ongelukken

 

Het puntenrijbewijs zorgt niet voor minder verkeersongelukken. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid (SWOV), schrijft het AD maandag. Sinds de invoering van het puntenrijbewijs in 2002 is het aantal ernstige ongelukken onder jonge automobilisten niet afgenomen. Zowel de SWOV als CDA-Kamerlid Sander de Rouwe pleiten in de krant voor een strenger systeem.

Het puntenrijbewijs houdt in dat beginnende bestuurders hun rijbewijs moeten inleveren als ze binnen vijf jaar drie keer in de fout zijn gegaan. Eerder bleek al dat de punten niet goed worden bijgehouden, waardoor het rijbewijs niet altijd hoeft te worden ingeleverd als een bestuurder drie strafpunten heeft. In de krant noemt De Rouwe het systeem ’te ruimhartig’. Hij vindt dat bestuurders na twee punten al opnieuw examen moeten doen.

Toen het puntenrijbewijs ongeveer vijf jaar bestond, bleek dat in die tijd zeventig rijbewijzen zijn ingenomen. In dezelfde periode waren tienduizend strafpunten zijn uitgedeeld. Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie wees er in 2007 nog op dat slechts één op de twintig automobilisten die een strafpunt krijgen, in herhaling valt.

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  6-2-2009  


|

FlitsKaart