Puntenrijbewijs voor aanpak drank en drugs

 

Er komt een puntenrijbewijs voor de bestrijding van alcohol en drugs in het verkeer. De regels van het puntenrijbewijs voor beginnende bestuurders worden aangescherpt.

Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw legt daarmee een advies van het Openbaar Ministerie (OM) naast zich neer. In maart had het OM gepleit voor een puntenrijbewijs voor iedereen. Maar volgens Schultz van Haegen zijn de voordelen hiervan "niet evident".

Bovendien leidt zo’n "generiek puntenstelsel" tot meer bureaucratie, aldus de minister.

Jonge bestuurders

Voortaan worden ernstige verkeersovertredingen door beginnende bestuurders minder vaak getolereerd. Schorsing van het rijbewijs is straks al aan de orde na twee fouten in plaats van drie.

"Op deze wijze kunnen wij jonge bestuurders eerder bijsturen en leren dat bepaald verkeersonveilig gedrag echt onwenselijk is", aldus Schultz.

Recidiveregeling

Vanaf 1 juni treedt de zogenoemde recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten in werking. Daarbij krijgt een bestuurder een strafpunt voor elk verkeersdelict waarbij alcohol in het spel is. Gebeurt dit nog een keer en is er sprake van een alcoholpromillage van minstens 1,3 dan wordt na de veroordeling het rijbewijs ongeldig.

De bestuurder moet dan opnieuw rijexamen doen en zijn "geschiktheid" aantonen om opnieuw een rijbewijs te krijgen.

Drugs

Schultz van Haegen zal deze regeling uitbreiden met drugsdelicten. Dat betekent dat ook iemand die twee keer wordt betrapt op het rijden onder invloed van drugs zijn of haar rijbewijs verliest. Om drugs te detecteren zal de zogenoemde speekseltest worden toegepast.

Om drugsgebruik onder te kunnen brengen in de bestaande regelingen moet de wet worden gewijzigd. De minister wil een voorstel daartoe nog dit jaar indienen bij de ministerraad.

De minister zegt "signalen" van Kamerleden te hebben meegenomen in haar beslissingen over het puntenrijbewijs.

 
 
Bron: nu.nl
 
  5-12-2011  


|

FlitsKaart