Puntensaldo op elk rijbewijs

 

De PvdA wil het puntenrijbewijs voor alle autobestuurders invoeren. De SP steunt het voorstel, terwijl CDA, VVD en ChristenUnie kritische kanttekeningen plaatsen bij een puntenrijbewijs voor iedereen.

Nu het puntenrijbewijs voor beginnende automobilisten zijn vruchten afwerpt, acht PvdA-Kamerlid Lia Roefs de tijd rijp voor een algemeen puntenrijbewijs.

De PvdA wil autobestuurders die veel te hard of met een slok op gaan rijden of zich agressief gedragen, strafpunten geven. Bij een nog vast te leggen aantal punten raakt de bestuurder dan zijn roze papiertje kwijt. Enkele tientallen beginnende bestuurders zijn in de afgelopen vijf jaar zo hun rijbewijs kwijtgeraakt. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM).


Ervaren
De SP ziet niet in waarom beginnende bestuurders nu anders behandeld zouden moeten worden dan ervaren automobilisten. Het CDA zit bij het puntenrijbewijs voor alle bestuurders echter niet te wachten op het bestraffen van lichte snelheidsovertredingen. ChristenUnie-Kamerlid Ernst Cramer vindt het voorstel "sympathiek" maar wil eerst weten of het aantoonbaar de verkeersveiligheid vergroot. VVD-Kamerlid Fred Teeven deelt die mening, maar wil net als CDA-Kamerlid Sander de Rouwe geen onnodige bureaucratie in het leven roepen.

De afgelopen jaren boog de Kamer zich meerdere malen over een algemeen puntenrijbewijs, maar de juridische haken en ogen maakten invoering bijzonder lastig.

Beginnende automobilisten die drie strafpunten verzamelen moeten hun rijbewijs inleveren. Bestuurders tot 24 jaar krijgen een strafpunt voor te hard of roekeloos rijden en voor het veroorzaken van een ongeval.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  22-3-2007  


|

FlitsKaart