PVV wil onderzoek naar rijopleiding in Polen

 

Tweede Kamerlid Leon de Jong (PVV) wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) onderzoek laat doen naar de kwaliteit van rijopleidingen voor automobilisten in andere EU-landen, bijvoorbeeld Polen.

"Als uit dat onderzoek blijkt dat het opleidingsniveau vergeleken met Nederland onvoldoende is, erken het dan niet of zorg ervoor dat mensen uit die landen verplicht een rijvaardigheidstest afleggen."

De PVV’er doet Schultz de suggestie dinsdag wanneer de Kamer spreekt over de begroting Infrastructuur en Milieu.

In het belang van de verkeersveiligheid vindt De Jong dat er wat moet gebeuren met groepen die volgens de statistieken vaker zijn betrokken bij ongelukken. Poolse, Roemeense en Bulgaarse weggebruikers zijn zulke groepen, stelt hij. "Bij 16 procent van alle ongelukken met Poolse automobilisten is er alcohol in het spel, terwijl dat bij het algemene beeld 2,4 procent is."


Alcoholslot
De Jong wil dan ook dat het alcoholslot ook kan worden gebruikt voor mensen die hier tijdelijk wonen en werken.

"Je hoeft de krant maar open te slaan en je ziet de berichten. In het zuiden des lands controleert de politie gericht en worden ook folders in het Pools met de verkeersregels uitgedeeld. Dan weet je dat er iets aan de hand is. Wij willen gevaarlijke situaties op de weg terugdringen. In het belang van de verkeersveiligheid, moet je dit niet willen."

De Jong bepleit verder strikter toezicht door de Inspectie Verkeer en Waterstaat op het internationaal vrachtvervoer op de Nederlandse wegen.

Hij vindt dat de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs worden benadeeld, omdat zij wel veelvuldig worden gecontroleerd en dus veel meer stilstaan. "Buitenlandse collega’s werken ook onder totaal andere cao’s, wij hebben daar grote zorgen om. We horen zelfs dat chauffeurs hierdoor hun baan kwijtraken."

 
 
Bron: Nu.nl
 
  22-11-2011  


|

FlitsKaart