"Hogere maximumsnelheid is levensgevaarlijk"





 

RIJSWIJK - Het plan van verkeersminister De Boer om geringe overtredingen van de maximumsnelheid toe te staan, is levensgevaarlijk, stelt veiligverkeer-organisatie 3VO. "Wij zijn absoluut geen voorstander van die gedachte'', aldus een woordvoerster zaterdag.





Elke kilometer extra geeft volgens haar 3 procent extra kans op een verkeersongeval en 5 procent meer doden en zwaargewonden in het verkeer. Vorig jaar stierven bijna duizend mensen als gevolg van een verkeersongeluk, ongeveer 19.000 mensen belandden in het ziekenhuis.



Ook het idee om op tachtig-kilometerwegen een maximumsnelheid van negentig toe te staan wijst 3VO nadrukkelijk af. "Tachtig is nu al vaak te hard. De wegen zijn daarop niet ingericht. Op veel plaatsen zou de snelheid eerder terug moeten, bijvoorbeeld naar zestig.''



3VO is ook nadrukkelijk tegenstander van het plan brommers in de bebouwde kom toe te staan vijftig te rijden, zoals de Stichting Wetenscahppelijk Onderzoek Verkeersveiligheid vrijdag adviseerde. "Dat is een gek voorstel. Bij vijftig kilometer per uur is een botsing met een voetganger vrijwel altijd dodelijk, bij dertig kilometer is er nog een goede kans op overleven'', zegt de woordvoerster. Als de wens bestaat de snelheid in de bebouwde kom voor alle weggebruikers gelijk te trekken kan beter iedereen naar dertig kilometer, meent 3VO.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  14-9-2002  


|

FlitsKaart