"Noodwet nodig voor infrastructuur"833x

ZOETERMEER - Het kabinet moet veel ambitieuzer zijn als het gaat om de infrastructuur in Nederland. Miljardeninvesteringen in onder meer snelwegen en spoor zijn noodzakelijk, net als een noodwet die een snelle aanleg moet garanderen.

Dat stelt algemeen directeur Dick van den Broek Humphreij van de verladersorganisatie EVO maandag in een reactie op berichtgeving in De Telegraaf over de fileproblemen in Nederland.


MilieuDefensie, voor 1,6 miljoen gesponsord door de Postcodeloterij."De infrastructuur is al dertig jaar verwaarloosd", constateert Van den Broek Humphreij. "De vitaliteit van de economie raakt daardoor steeds ernstiger aangetast. En het huidige kabinet toont geen enkele ambitie om die situatie te veranderen."

"In Nederland is een Jan Salie-geest gaan hangen. We hebben ons in slaap laten sussen met de gedachte dat we goed zijn in logistiek. Ondertussen worden we door onze buurlanden op alle fronten voorbijgestreefd."

Praten

De EVO-directeur stelt dat de tijd van praten voorbij is en dat onder meer de verbreding van de A4 bij Leiderdorp (nu nog twee rijbanen in beide richtingen) en de aanleg van deze snelweg door Midden-Delfland zo snel mogelijk moet worden aangepakt. "De schop moet nu in de grond. Dat kan als er een noodwet komt".

"We worden nu gegijzeld door het belang van de achtertuin", aldus Van den Broek Humphreij met een verwijzing naar Milieudefensie, dat onlangs via een gang naar de Raad van State voor elkaar kreeg dat de A4 bij Leiderdorp voorlopig niet wordt verbreed.

Spoor

EVO maakt zich niet alleen zorgen om de weginfrastructuur. Van den Broek Humphreij: "Het vervoer over het spoor, de waterwegen, havens en luchtvaart kampen ook met grote problemen. Kijk naar de hogesnelheidslijn. In Frankrijk hebben ze al twintig jaar een HSL-netwerk."

"Wij hebben één lijn waar nog altijd geen treinen rijden. Als Nederland echt iets wil met de hsl, dan moeten er veel meer lijnen komen, bijvoorbeeld naar het noorden en richting Duitsland."

Geld

Minister Camiel Eurlings van Verkeer toont volgens de directeur van EVO wel ambitie, maar krijgt vooralsnog onvoldoende geld uit de rijksbegroting om echt iets te veranderen.

"Uiteindelijk houdt de minister van Financiën al jaren de hand op de knip en gebeurt er niet veel meer dan wat lapmiddelen", zei Van den Broek Humphreij. "Als de ambitie zo blijft, kan dit kabinet wat mij betreft beter opkrassen".

Gedrevenheid

Eurlings zegt in een reactie dat het hem niet aan ambitie en gedrevenheid ontbreekt. "Ik leg me er niet bij neer. Het is niet acceptabel dat Nederland vastloopt." Volgens Eurlings is het de vraag hoe investeringen juridisch houdbaar te krijgen, een verwijzing naar de A4-perikelen.

Er is een plan in de maak waarover Eurlings niets kwijt wilde. Maar er is "meer dan alleen geld nodig" om uit de nijpende verkeersproblemen te komen.

Bron:  NU.nl

Melder: drealm

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram