Raad van State kraakt radarverbod

 

In haar strijd tegen de radarverklikker heeft verkeersminister Peijs een nieuwe tegenvaller moeten incasseren.

Nadat het ministerie eerder al schoorvoetend moest toegeven dat de geplande datum van 1 oktober niet haalbaar is, ontving het gisteren een uiterst kritisch commentaar van de Raad van State op zijn plannen de radarverklikker definitief in de ban te doen.
De raad oordeelde buitengewoon kritisch over de zogeheten algemene maatregel van bestuur (amvb) waarmee het ministerie radarverklikkers wil verbieden.

Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet geeft aanbevelingen voor zaken die aangepast dienen te worden, omdat de kans anders groot is dat het ministerie ´nat´ gaat in een eventuele rechtszaak.

In het zeer vertrouwelijke advies aan het ministerie noemt de raad het vreemd dat alleen de ´simpele´ radarverklikkers verboden worden, terwijl er diverse andere systemen zijn en komen die ook waarschuwen voor snelheidscontroles. Het ministerie rept daarover met geen woord.

Zolang niet wordt uitgelegd waarom die andere systemen niet onder het verbod vallen, voldoet het ministerie met aan de eis van evenredigheid, aldus de raad. Bovendien moet het ministerie nu steeds de maatregel aanpassen om een volgend verklikkersysteem ook te verbieden. Erg onhandig, vindt de Raad van State.Daarnaast signaleert de raad een vorm van rechtsongelijkheid. In de amvb is het niet verboden om radarverklikkers te importeren en deze weer uit te voeren naar andere EU-landen. De raad noemt het raar dat dezelfde uitzondering niet geldt voor export naar niet-EU-landen.

Ingewijden vinden het opmerkelijk dat zo´n relatief simpele regeling zoveel kritiek losmaakt bij de raad.
Advocaat W. Anker, die namens twee producenten van radardetectoren optreedt, maakte gisteren ook bekend dat de minister een kort geding boven het hoofd hangt, wanneer zij haar jacht op de verklikkers doorzet. Anker, die in deze zaak samenwerkt met het advocatenkantoor Derks Star Busman, wil dat het verbod in de ijskast wordt gezet totdat het ministerie onomstotelijk heeft aangetoond dat de verklikkers een negatieve invloed hebben op de verkeersveiligheid.

 
 
Bron: Bron:  Telegraaf
 
  16-9-2003  


|

FlitsKaart