Racemonster legt het af tegen flitser

 

Snelheidsduivels lopen een grotere kans te worden betrapt op Nederlandse snelwegen. Dankzij nieuwe apparatuur kan de politie automobilisten voortaan flitsen tot een snelheid van 330 kilometer per uur.

De oude apparatuur haakt af bij snelheden hoger dan 250 kilometer per uur.

Bij de trajectcontrole op de A12 wordt nu al gebruik gemaakt van de nieuwe computer, die de naam iROSE draagt.

Volgens producent CSC is het in de toekomst ook mogelijk bij mobiele controles en andere trajectcontroles zulke extreme snelheden te meten. Het apparaat maakt namelijk gebruik van zogeheten inductielussen in het wegdek, die veelal onder het asfalt liggen van snelwegen en de intensiteit en snelheid van het verkeer meten.

Over de noodzaak van de nieuwe meetapparatuur zegt woordvoerder Edwin Roestenburg van CSC: ,,Het komt niet vaak voor, maar er zijn wel jokers die zo hard rijden. Mooi meegenomen als je ze pakt.’’

Snelheidsduivels die harder rijden dan 250 kilometer per uur, ontspringen nu nog de dans, tenzij ze worden betrapt door agenten van de verkeerspolitie. De meetapparatuur kan hogere snelheden niet aan.

Uit tests met een Porsche Carrera GT op een Duits racecircuit blijkt dat de iROSE 330 kilometer per uur aan kan.

,,Harder ging die wagen niet, anders had de certificering van het Nederlands Meetinstituut wel op 400 kilometer per uur gelegen,’’ vertelt Roestenburg.

De verkeerspolitie kan niet zeggen hoeveel extreme coureurs jaarlijks worden betrapt op de Nederlandse snelwegen, maar schat dat het gaat om enkele gevallen.

 
 
Bron: AD
 
  29-4-2008  


|

FlitsKaart