Radar-container staat ook in Apeldoorn





 

7 OKTOBER 2006 - APELDOORN - In Apeldoorn circuleert een mailtje waarin wordt gewaarschuwd voor een nieuwe manier van snelheidscontrole van de politie. Dat gebeurt met een vuilniscontainer waarin een radarinstallatie is ingebouwd.
De methode is niet nieuw. Wel is voor het eerst naar buiten gekomen dat deze manier van controleren ook in Apeldoorn gebeurt. De kliko werd gesignaleerd aan de Jachtlaan, ter hoogte van tennisclub De Manege.



De verborgen radar wordt gebruikt door het Team Verkeershandhaving van de politie Noord- en Oost-Gelderland en wordt daarmee ingezet in het hele gebied van Harderwijk tot Winterswijk. Dat gebeurt op zogenaamde projectwegen, waarvan de Jachtlaan er één is. ‘Het gaat om wegen waar gezien het incidentenpatroon de noodzaak bestaat tot controles’, legt woordvoerder Brandt Keegstra uit.



Volgens hem heeft het een technische reden dat de radar in een vuilniscontainer zit. ‘De apparatuur kan waterdicht en storingsvrij worden ingebouwd, wat het gebruiksgemak aanmerkelijk vergroot ten opzichte van het plaatsen van de bekende driepoot langs de weg. Het is ook mogelijk een speciale kist gebruiken. Die valt zelfs minder op, maar de kosten daarvan wegen niet op tegen de zeer geringe kosten van een kliko.’



De kliko’s worden nooit onbewaakt langs de weg gezet. Een kleine verplaatsing zorgt ervoor dat de meetapparatuur niet meer betrouwbaar reageert. ‘De agent moet dat steeds kunnen bevestigen en eventueel corrigeren’, aldus Keegstra. ‘Bijvoorbeeld als er een vrachtauto vlak langs rijdt, of als een voorbijganger de kliko verschuift.’ Wie de container doelbewust verschuift, pleegt een misdrijf, wegens belemmering van een ambtshandeling.



Het wordt niet bijgehouden hoeveel bekeuringen de kliko oplevert. Keegstra stelt dat het doel de middelen heiligt. ‘De opzet is mensen bewust te maken van hun snelheid op gevaarlijke wegen en soms is helaas een bekeuring nodig om die bewustwording op gang te helpen.’

 
 
Bron: De stentor
 
  10-7-2006  


|

FlitsKaart