Radardetector blijft verboden





 

AMSTERDAM - Radardetectoren in auto’s blijven verboden. Dat volgt uit een vonnis van het Amsterdamse gerechtshof, gisteren. Een automobilist uit Hilversum had het beroep aangespannen, omdat hij vindt dat zijn ’recht om informatie te vergaren’ door het verbod wordt aangetast.
De radardetector, die door piepjes bestuurders waarschuwt voor mobiele flitscontroles langs de weg, is na jarenlang juridisch getouwtrek sinds januari 2004 verboden. Een betrapte automobilist uit Hilversum vocht dat verbod aan, omdat hij het in strijd acht met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De man werd bijgestaan door de makers van de site flitsservice.nl, een groep autorijders die via internet en de mobiele telefoon automobilisten waarschuwt voor controles. In artikel 10 van het verdrag staat dat eenieder vrij is om informatie of inlichtingen te verzamelen en te verspreiden.



Uitzonderingen



Het gerechtshof in Amsterdam vindt dat bestuurders met een radardetector niet onder artikel 10 vallen. De Staat mag bij ’hoge uitzondering’ beperkingen aan dat artikel opleggen, en dat is volgens het gerechtshof met de detector het geval.



Woordvoerder M. Hurks van de groep bestuurders zegt in cassatie te gaan. „We voelden de bui al hangen. Het hek is natuurlijk van de dam als we gelijk krijgen.“ De zaak wordt toch doorgezet, omdat Hurks vindt dat automobilisten met een radardetector ongelijk worden behandeld. „Waarom mag mijn site wel bestaan? En waarom mogen de radiostations wel elk halfuur alle flitsers opnoemen? Dat is oneerlijk.“



Schattingen



Volgens schattingen rijden nog enkele tienduizenden bestuurders rond met een radardetector. Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) plukt nog vrijwel dagelijks auto’s met detectoren van de weg: in 2005 werden 218 overtreders betrapt, in de eerste zes maanden van dit jaar 98. Het KLPD heeft zeven onopvallende videowagens met speciale detectieapparatuur uitgerust. De 25 politiekorpsen in Nederland hebben die apparatuur ook. Uit cijfers van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) blijkt dat vorig jaar 2650 zaken zijn afgehandeld. Een jaar eerder waren dat er bijna 4100. De boete voor het in bezit hebben van dat apparaat is 250 euro. GPD

 
 
Bron: Provinciale Zeeuwse Courant
 
  15-7-2006  


|

FlitsKaart