Radardetector makkelijk onzichtbaar te maken





 

ROTTERDAM - De sinds bijna twee jaar verboden radardetector kan met een simpel filter en een rolletje aluminiumfolie onzichtbaar voor politiecontroles worden gemaakt.



Tijdens tests met dezelfde controleapparatuur als de politie gebruikt, werkten de aangepaste verklikkers bijna ongemerkt.




Vanaf het moment dat het bezit en de verkoop van radarverklikkers strafbaar werden, broedden bezitters op een manier om toch met een detector te kunnen rijden. Wie dat zonder aanpassingen doet, valt gemakkelijk door de politie te traceren met de zogeheten detectordetector. De boete die volgt, bedraagt 250 euro.




Techneuten die elkaar kennen van de internetsite flitsservice.nl ontdekten dat ze zichtbaar waren voor de politieapparatuur omdat de verklikkers een signaal uitstralen. Door een kleine hoorn over de antenne van de detector te schuiven beperkten ze de bandbreedte waarop deze 'uitzendt'.




Toen ze vervolgens de rest van het kastje omwikkelden met aluminiumfolie, beplakten met tape van hetzelfde materiaal of in een metalen kastje zetten, bleek in een laboratorium dat de waarschuwingsapparaatjes niet meer het signaal verspreiden dat de politie kan ontvangen. Tests in de Verenigde Staten onder begeleiding van een oud-politieman met de echte radardetectordetector bevestigden vorige maand deze conclusie.




Inmiddels zijn de spullen via internet te koop. Een zelfbouwpakketje dat bestaat uit een blikken doosje met daaraan vast een hoorn kost 67,50 euro. Kant en klare sets doen rond de 150 euro. Volgens flitsservice.nl hebben de drie anonieme aanbieders inmiddels 50 tot 100 filters verkocht. Omdat ook buitenlandse politiekorpsen de radardetectordetector gebruiken, is er ook van over de grens belangstelling.




,,In Nieuw-Zeeland, Finland en Canada gebruikt de politie al jaren dit soort opsporingsapparatuur. Dan is het toch lollig dat uitgerekend wij binnen anderhalf jaar een werkende oplossing hebben’’, vindt Martijn Hurks van Flitsservice.nl. ,,Ik weet dat het niet mag, maar wij zijn mening dat de overheid met alle snelheidscontroles alle perken volstrekt te buiten gaat. Dan vind ik dat wij dit mogen doen."




Het Openbaar Ministerie betwijfelt of de filters echt werken. Justitie denkt dat flitsservice.nl niet met exact dezelfde detectordetector heeft getest als de Nederlandse politie gebruikt. Het zou gaan om een apparaat dat Britse software heeft. Flitsservice spreekt dit tegen. Volgens Martijn Hurksheeft de politie daar deze apparatuur helemaal niet. ,,Maar de mannen gaan er vast toch mee op pad, dus de toekomst moet het uitwijzen", zegt Michaela Dupon van het OM.
Overigens is de verkoop van de antennefilters volgens justitie net zo strafbaar als die van radardetectoren.



Betrokkene: Martijn Hurks (flitsservice.nl)



Normaal zit het kleine kastje met zuignappen tegen de voorruit van een politiewagen geplakt, maar nu ligt het op de keukentafel van Martijn Hurks. Niet direct de plek waar landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee de radardetecdetector het liefste ziet. Voor de man achter de internetsite flitsservice.nl is het een flinke slag in wat hij kat- en muisspel met justitie noemt. dat hij de hand heeft weten te leggen op hét apparaat waarmee de politie radardetectoren moeiteloos kan vinden.

Nog los daarvan; met de detectordetector kan hij eindelijk zijn gelijk halen. Hurks prutst aan wat draadjes en prompt begint het controleapparaat te gillen. ,,Wat een herrie hè", zegt de Flevolander glimlachend. Dan schuift hij een hoorn maatje colablikje over de platte antenne en wikkelt de rest van het platte zwarte kastje in huishoudfolie. Drie, vier keer rond gaat het zilverfolie en dan wordt het helemaal stil. Met een grote smile rond zijn mond beweegt Martijn het voorwerpje richting de detectordetector. Nog steeds niks.



 
 
Bron: www.ad.nl
 
  10-3-2005  


|

FlitsKaart