Radarverklikkers ondanks verbod razend populair





 


Justitie maakt jacht op radardetectoren. Desondanks bloeit de illegale handel in verklikkers volop.

Maurice Ketting uit Bergschenhoek werd onlangs in Delft aangehouden door agenten in een onopvallende politiewagen. De politie nam zijn Quintezz-radardetector in beslag en hij kreeg een bekeuring van 250 euro.



,,Het stomme was dat-ie het niet eens deed. Ik was bezig de draden te verlengen om hem onopvallend weg te werken achter mijn binnenspiegel'', vertelt Maurice. ,,De stekker had ik er al afgehaald. Maar voor het project af was, werd hij in beslag genomen. De boete volgt nog, maar ik ga mooi in beroep.''



Ketting is een van de 220 automobilisten die in de eerste vijf weken van dit jaar zijn radardetector is kwijtgeraakt. Een blik op de vele internetsites over dit onderwerp leert dat veel meer mensen bezig zijn hun Quintezz of andere detector onopvallend weg te werken.



Dat de radardetector nog steeds mateloos populair is onder duizenden automobilisten, wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie (OM). ,,Het is een keuze dat ding te laten zitten. Maar geloof ons, de onverbeterlijke hardrijder komt vanzelf een keer aan de beurt.''



Op last van het OM, dat zegt geen heksenjacht te willen ontketenen, deed de Voedsel- en Warenautoriteit vorige week twee invallen bij groothandels in radardetectoren. Het laatst was de firma Target Automotive in Soest aan de beurt. De controledienst nam er een voorraad van 400 detectoren in beslag. De aandacht van justitie lijkt zich juist te richten op de onopvallende verklikkers, die kunnen worden weggemoffeld in de auto. Afgelopen donderdag maakte justitie bovendien bekend dat automobilisten die worden aangehouden met een auto waarvan de radardetector niet ter plaatse kan worden gedemonteerd, hun wagen moeten laten staan.



De angst onder eigenaren van een onopvallende radardetector is volgens directeur J. Rijks van Target Automotive desondanks nihil. ,,Ik moet de eerste automobilist nog tegenkomen die naar aanleiding van de nieuwe wetgeving zijn onopvallende detector heeft verwijderd'', aldus Rijks.



Hoe geliefd de apparatuur is blijkt wel uit het rijke aanbod over de grens en op internet. De populaire Target EVO 996r is in Duitsland nog niet verboden daardoor volop te koop. Ook via internet is een detector zo besteld. Een site levert bijvoorbeeld in een blanco doos in heel Nederland. Kosten: 899 euro. Het bedrijf werkt vanuit Kleve, net over de Duitse grens bij Nijmegen. Volgens de winkel halen genoeg gespecialiseerde inbouwbedrijven in ons land hun neus niet op voor installatie.



,,We mogen niet klagen over de klandizie, aldus de ook in verklikkers handelende Duitse firma Valko. ,,Universele garages, autospeciaalzaken en andere Nederlandse bedrijven bestellen hele ladingen onopvallende radardetectoren tegelijk, vermoedelijk in opdracht van klanten. Die worden dan in Nederland onder de toonbank verkocht. Ook veel particulieren weten ons te vinden. Niet gek natuurlijk, want het is nog de enige manier om aan een radardetector te komen.'' De afgelopen maand heeft het bedrijf naar eigen zeggen al honderden radardetectoren aan Nederlanders verkocht.


 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  2-10-2004  


|

FlitsKaart