Rechtbank: Inbeslagname radardetectoren onterecht





 

AMSTERDAM - Verkeersofficier Koos Spee heeft opnieuw een forse tegenslag moeten incasseren in zijn jacht op de radardetector. De rechtbank van Amsterdam heeft beslist dat het openbaar ministerie 3365 in beslag genomen radarverklikkers moet teruggeven aan de producent.



De radarverklikkers werden 30 januari in opdracht van Spee in beslag genomen, 30 dagen na ingang van het verbod om dergelijke apparaatjes in de auto te vervoeren. Dit gebeurde bij de firma Wexler, producent van de tot voor kort razend populaire Quintezz-detectoren.



Spee beriep zich op het wetsartikel dat niet alleen het gebruik, maar ook het bezit van radardetectoren sinds 1 januari strafbaar is. Spee gaf daarop de Voedsel en Warenautoriteit opdracht het bedrijf binnen te vallen en alle aanwezige detectoren in beslag te nemen.



Dit tot grote woede van Wexler-directeur Paul Hubers, die Spee betichtte van een ware heksenjacht. „Tot eind december hadden wij goede hoop dat we middels een kort geding het verbod op de detector alsnog konden terugdraaien. Toen wij daarna in het ongelijk werden gesteld, zijn we onmiddellijk begonnen met het terughalen van alle detectors uit de winkels. Maar zoiets is minder eenvoudig dan justitie nu wil doen geloven. Op het moment van de inval hadden wij 3300 teruggehaalde detectoren in het magazijn liggen, klaar om te worden verzonden naar het buitenland.”



Hubers maakte direct na de inbeslagname de zaak aanhangig bij justitie. Toen deze weigerde de detectoren, met een waarde van enkele honderdduizenden euro’s, terug te geven, wendde hij zich tot de rechtbank van Amsterdam. Deze heeft hem nu in het gelijk gesteld. Zo vindt de rechter dat justitie wel erg snel is geweest met de inval.



Daarnaast stelt de rechtbank dat het in voorraad hebben van dergelijke apparatuur onder voorwaarden is toegestaan. Omdat justitie bovendien niet tot vervolging van Hubers zal overgaan, zag de rechtbank dan ook geen enkele reden meer het beslag op de detectors nog langer te laten duren.



Hubers reageerde gisteren opgetogen: „Het is een grote overwinning en toont weer eens aan dat Spee zijn boekje ver te buiten is gegaan.”

 
 
Bron: Telegraaf
 
  13-10-2004  


|

FlitsKaart