Rechter twijfelt aan juistheid trajectcontrole

 

Trajectcontroles liggen onder vuur. Een Amsterdamse rechter twijfelt openlijk aan de nauwkeurigheid van het systeem en verscheurde daarom een boete van een man uit Franeker die op de A10 te hard zou hebben gereden.

De rechter hechtte voldoende waarde aan de gegevens van een eigen ’voertuig volgsysteem’, dat op basis van GPS-gegevens de gemiddelde snelheid van de auto bijhoudt, om te twijfelen aan de snelheid die de trajectcontrole van justitie mat. Het verschil bedroeg negen kilometer per uur, een boete van twintig euro.

In de uitspraak oordeelde de kantonrechter uiteindelijk: "De kantonrechter gunt de betrokkene het voordeel van de twijfel." Volgens advocaat Tjalling van der Goot van kantoor Anker en Anker, dat gespecialiseerd is in het aanvechten van verkeersboetes, is de uitspraak ’zeer opmerkelijk’ te noemen omdat de rechter de data van de justitieapparatuur niet voor lief neemt. De advocaat die zelf niet betrokken was bij de zaak, komt na bestudering van de uitspraak dan ook tot harde conclusies. "De rechter twijfelt hier dus openlijk aan de trajectcontroles zelf. Volgens ons is het voor het eerst dat die nu niet langer boven elke twijfel verheven zijn", zegt Van der Goot.

Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie, waar Koos Spee de leiding heeft, stelt dat er sprake is van een nieuwe situatie. "Het is een nieuw feit dat een rechter een beschikking na een trajectcontrole vernietigt. Maar volgens ons is het nu niet gezegd dat iedere kantonrechter de boetes ongeldig zal verklaren", zegt woordvoerder Ernst Koelman. "Wij geloven nog steeds in de juistheid van de trajectcontroles die uitvoerig worden getest door het Nederlands Meetinstituut."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  27-10-2008  


|

FlitsKaart