Remmen zinloos bij nieuwe lasergun

 

NIJEGA - Hard rijdende automobilisten die een politieagent met een lasergun zien staan, hoeven voortaan niet meer op de rem te gaan staan. De verkeershandhavers van de politie hebben een nieuw type lasergun die op maximaal negenhonderd meter afstand de snelheid van een auto kan meten.Op het moment dat de automobilist de politieagenten in de gaten krijgt, staat op het schermpje van de 'Ultra Lyte Long Range 100' allang de gereden snelheid, zo demonstreerde de politie dinsdag op de Wâldwei bij het Friese Nijega.
De oude lasergun kon op 'slechts' 400 meter afstand de snelheid van een motorvoertuig meten, vertelde een woordvoerder van de politie. En daarnaast kan het nieuwe detectiepistool ten opzichte van de oude ook vanuit een politieauto de snelheid meten. Die luxe is niet voor niets. De lasergun van Amerikaanse makelij kost liefst 7000 tot 8000 euro.Boete


Dat geld lijkt snel te worden terugverdiend. Een uurtje lasergunnen op de Waldwei leverde bij vier automobilisten in totaal al ruim 1200 euro boete op. Politieman Klaas Veenma snapte als eerste overtreder ondernemer Loe Walter. "Ik was mijn vrouw aan het bellen en werd afgeleid. Normaal rijd ik nooit te hard. Ik rijd 45.000 kilometer per jaar, dus vind ik veiligheid erg belangrijk", aldus Walter. Hij doet dan ook niet moeilijk over de boete van 300 euro.Het werk van Veenma lijkt eenvoudig. Richt de lasergun op een voertuig, haal de trekker over en de snelheid staat op het schermpje. Dat blijkt echter tegen te vallen. Alle aanwezige journalisten hebben de grootste moeite om de snelheid van een voertuig te meten. Tot hun grote teleurstelling lukt het hen niet om zelf een hardrijder te snappen.

 
 
Bron: NU.nl
 
  26-4-2005  


|

FlitsKaart