Reparatiekorting in plaats van boetes bij fietscontrole Leek

 

Leek 14-09-2005 - Degene die op vrijdagmiddag 16 september zich op de fiets in Leek begeeft, heeft een grote kans gecontroleerd te worden. In het kader van het verkeersveiligheidsproject Paal en Perk-route houdt Regiopolitie Groningen dan een preventieve fietscontrole. Bij wijze van uitzondering deelt de politie in plaats van boetes kortingsbonnen uit.

In het geval de politie tijdens de controle mankementen aan de fiets constateert, dan krijgt de eigenaar de mogelijkheid om deze te laten repareren met 30 procent korting bij Profile fietsspecialist Wagenaar in Leek. Reparatie met korting is tot 8 oktober 2005 mogelijk. De controlepost bevindt zich van 15:00 uur tot 19:00 uur op de Parallelweg langs de Midwolderweg ter hoogte van de nieuwe rotonde Midwolderweg-Euroweg. Fietsers van wie de fiets helemaal in orde is, maken kans op leuke prijzen.

FietsersactieAanleiding voor de fietsersactie is de komst van de nieuwe rotondes op de doorgaande route (N372), die vanaf de A7 door Leek naar Nietap loopt. De rotondes zijn aangelegd om de doorstroming en de verkeersveiligheid op de route te vergroten. Met deze actie vraagt de projectgroep aandacht voor de fietsers in het verkeer en specifiek bij de nieuwe rotondes. Aan de ene kant zorgen rotondes ervoor dat het verkeer sneller kan doorstromen. Aan de andere kant betekent dit voor fietsers dat er geen vast moment meer is waarop het overige verkeer stilstaat en dat zij kunnen oversteken.


ZichtbaarHet is belangrijk dat automobilisten op de rotondes rekening houden met fietsers bij de oversteekplaatsen. Voorwaarde is wel dat fietsers goed zichtbaar zijn en dat de fietsverlichting en reflectie in de wielen werken en/of aanwezig zijn. Tijdens de fietscontrole wordt hier dan ook nadrukkelijk op gelet. Om de automobilisten extra te attenderen op overstekende fietsers zijn er mottoborden geplaatst in de nabijheid van de nieuwe rotonde Midwolderweg-Euroweg.


VoorlichtingTijdens de fietscontrole worden de fietsers, vooral de schooljeugd, voorgelicht over veilig fietsen. Regiopolitie Groningen signaleert nog regelmatig jeugdige fietsers die zich onverantwoord op de weg gedragen. Tijdens de voorlichtingsactie wordt fietsers aan de hand van vragen en praktische voorbeelden e.e.a. uitgelegd. Wat verwacht het overige verkeer van ze, wanneer zijn ze goed zichtbaar en wanneer juist niet en in welke verkeerssituaties lopen zij de meeste risico om bij een ongeval betrokken te raken?


Paal en Perk-routeDe controle- en voorlichtingsactie maakt deel uit van het project N372 Veilig. Doel van dit project is de verkeersveiligheid te verbeteren op de provinciale weg N372. Dit gebeurt niet alleen door de weg anders in te richten, maar ook door extra politiecontroles en educatie. De route, die tijdens de start van het project in 2000 werd omgedoopt in Paal en Perk-route, stond voor die tijd te boek als één van de gevaarlijkste trajecten in de provincie Groningen. Sinds 2000 werken Gemeente Leek, Provincie Groningen, Openbaar Ministerie, Regiopolitie Groningen en Rijkswaterstaat directie Noord-Nederland in het project samen.

 
 
Bron: www.politie.nl
 
  15-9-2005  


|

FlitsKaart