Rijbewijs al met 17

 

Jongeren moeten al vanaf hun zeventiende hun rijbewijs kunnen halen. Dat vindt minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Tot hun achttiende mogen ze dan alleen onder begeleiding autorijden.

Eurlings
Eurlings wil dat jongeren al vanaf 17 jaar extra rijervaring kunnen opdoen. Dat moet wel onder begeleiding van een ervaren bestuurder van 18 jaar of ouder. Deze begeleider hoeft geen professionele rijinstructeur te zijn. Hoe meer rijervaring, hoe minder ongelukken, redeneert de bewindsman.

In Duitsland lopen al experimenten waarin 17-jarigen hun rijbewijs mogen halen waarmee zij onder begeleiding de straat op kunnen. Deze proeven zijn hoopgevend, aldus Eurlings dinsdag. Het blijkt dat deze jeugdige bestuurders minder brokken maken.

De verkeersminister gaat wel eerst onderzoeken hoe de politie de verruiming van de regels moet controleren. Daarnaast is het de vraag wie aansprakelijkheid moet worden gesteld bij bijvoorbeeld een ongeluk. In eerste instantie wil Eurlings het begeleid autorijden op 17-jarige leeftijd als experiment invoeren.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is positief. De SWOV verwacht ook een gunstig effect voor de verkeersveiligheid. In Zweden, waar ongeveer vijf jaar geleden een soortgelijke proef plaatsvond en waar zelfs 16-jarigen eraan meededen, is het aantal ernstige ongevallen met 40 procent afgenomen, aldus onderzoekster Divera Twisk.

Begeleid autorijden heeft volgens haar nog een ander voordeel. „Het ontmoedigt bromfietsen, dat veel gevaarlijker is dan autorijden. Jongeren, die nu een theorie- en straks ook een praktijkexamen voor de brommer moeten doen, zullen liever een jaar wachten.” Het experiment zou volgens de SWOV wel zeker vier of vijf jaar moeten duren om een betrouwbaar beeld te krijgen.

De BOVAG, waarbij ongeveer negenhonderd rijscholen zijn aangesloten, vindt echter niet dat zomaar iedereen met een rijbewijs een jonge automobilist kan begeleiden. De branche pleit voor geselecteerde en geschoolde begeleiders, die bij rijscholen de benodigde cursussen kunnen volgen.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  30-10-2007  


|

FlitsKaart