Rijbewijs vaker ingenomen

 

Meer automobilisten dan ooit zijn afgelopen jaar hun rijbewijs kwijtgeraakt vanwege hardrijden of hufterig verkeersgedrag. Dat blijkt uit cijfers van het KLPD en het Openbaar Ministerie (OM).
In totaal gaat het om 5600 mensen, een stijging van vijf procent met een jaar eerder.

Op de snelweg was de pakkans afgelopen jaar relatief nog groter. 888 mensen raakten hun roze papiertje kwijt, tegen 738 mensen in 2007. ,,De politie controleert gerichter. We weten inmiddels waar en wanneer er veel overtreders zijn,’’ zegt Martijn Boelhouwer van het OM.

Mensen die voor de eerste keer hun rijbewijs kwijtraken, krijgen het document vaak binnen tien dagen terug van de officier van justitie, zeker als ze het nodig hebben voor het werk. Bij excessieve overtredingen of recidive is de officier strenger. Tweede Kamerlid Charlie Aptroot van de VVD pleit ervoor het rijbewijs minimaal een maand in te houden. ,,Als je zorgt dat de zaak binnen een maand voorkomt, hoef je het niet terug te geven. Daar gaat ook een afschrikwekkende werking van uit.’’

Als extra maatregel kan de politie samen met het CBR sinds 1 oktober zware verkeersovertreders ook nog een verplichte cursus opleggen. Sinds 1 oktober hebben 133 mensen de cursus moeten volgen, voor het hele jaar rekent het CBR op 1500 cursisten.

Een soortgelijke cursus bestaat al voor alcoholmisbruik in het verkeer. Volgens het KLPD is het aantal alcoholovertredingen op snelwegen het afgelopen jaar gedaald.

De toename van het aantal invorderingen is volgens het OM te verklaren uit gerichtere controles, betere training van agenten en betere apparatuur. De videoteams rijden niet langer in middenklasse auto’s, maar in snellere modellen waarmee het makkelijker is snelheidsduivels te volgen én staande te houden. ,,Ook het gebruik van de lasergun is verbeterd. De pakkans is verhoogd, we hebben niet de indruk dat er meer mensen te snel rijden,’’ zegt Boelhouwer. Advocaat Ronald Kool, gespecialiseerd in verkeersrecht, denkt dat justitie strenger is geworden met het invorderen van rijbewijzen. ,,In veel gevallen heeft het helemaal geen zin aan een zaak te beginnen.’’

 
 
Bron: AD
 
  1-6-2009  


|

FlitsKaart