Rijbewijs zonder examen5269x

Mazen in de wet van negen Europese lidstaten maken het mogelijk om via internet een rijbewijs aan te vragen, dat dan wordt omgezet naar een rijbewijs dat binnen de EU geldig is.

Dat beweert althans de website www.speedlicence.net. Het rijbewijs wordt buiten de EU aangemaakt en vervolgens omgezet.

Via wervende teksten worden EU-burgers ertoe verleid een rijbewijs aan te vragen voor landen als Cyprus, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen of Slovenië. "Is uw rijbewijs onterecht ingevorderd? Door de zenuwen gezakt voor het rijexamen? Of wilt u meer categorieën op uw rijbewijs, zoals de mogelijkheid om een vrachtwagen te besturen of motor te rijden? Het kán."

Volgens de site kunnen rijbewijzen uit de genoemde landen eenvoudig worden omgezet naar een rijbewijs van een EU-land naar keuze. Voor een rijbewijs uit een van de genoemde negen lidstaten moet 400 euro worden betaald. Moet het rijbewijs uit het land van herkomst komen, dan wordt nog eens 100 euro in rekening gebracht.

De site, waarvan de makers mogelijk gevestigd zijn in Spanje, prijst zijn handel verder aan als "een ideale manier om van de strafpunten op je rijbewijs af te komen. Gewoon een nieuwe aanvragen, met nul strafpunten."

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert is bezorgd over de website. Zij heeft de Europese Commissie daar vrijdag vragen over gesteld. Hennis-Plasschaert wil dat het dagelijks bestuur van Europa uitzoekt of die hiaten inderdaad in de wetten van op de website genoemde lidstaten bestaan: „Vanuit de betrokken lidstaten moet actie worden ondernomen”, zegt ze.

Bron:  Telegraaf.nl

Melder: Wesley R33

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram