Rijbewijzen drankrijders niet ingenomen / Chaos bij CBR

 

Zeker duizend mensen kunnen nog gewoon rondrijden, terwijl hun rijbewijs eigenlijk ingenomen had moeten worden wegens bijvoorbeeld rijden onder invloed. Dat stelt de ondernemingsraad van de organisatie die rijbewijzen uitdeelt, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Als de politie iemand betrapt op ernstig alcohol- of drugsmisbruik in het verkeer, wordt dat doorgegeven aan het CBR. Die moet vervolgens het rijbewijs intrekken. In zeker duizend gevallen is dat echter niet gebeurd, stelt de ondernemingsraad in een vrijdag verstuurde brief aan de directie. Oorzaak is de 'rampzalig verlopen' invoering van een nieuw computersysteem, dat er juist voor had moeten zorgen dat het intrekken van rijbewijzen efficiënter zou verlopen.

Volgens de ondernemingsraad heeft het CBR bovendien verkeerde rijbewijzen verstrekt. Motorrijders bleken na verlenging van hun rijbewijs opeens ook vrachtwagens te mogen besturen. Ook hebben mensen ten onrechte een verklaring gekregen dat zij lichamelijk in staat zijn een auto te besturen. Verder is het CBR minstens vijfduizend medische dossiers kwijtgeraakt.

SP-Kamerlid Emile Roemer wil een spoeddebat met minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). "Er zijn al langer problemen bij het CBR. Nu blijkt dat mensen die met twintig glazen alcohol op gepakt worden, gewoon door kunnen blijven rijden. De minister moet echt ingrijpen."

Het CBR laat weten de informatie te onderzoeken. "Dit is nieuw voor ons", zegt een woordvoerder.

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  20-2-2009  


|

FlitsKaart